Poverty Gap is :

A) the difference between poverty line and actual income levels of all those
living below that line


  B) gap between the rich and the poor

C) gap between developed nations and developing nations

  D) gap in infrastructural facilities between developed and developing nations

Correct Answer:
A) the difference between poverty line and actual income levels of all those
living below that line


Comments

No comments available


Similar Questions
1). A serious effort to tackle the problem of poverty began with :
A). first plan B). third plan
C). fourth plan D). sixth plan
-- View Answer
2). Which State has the maximum number of people living below the poverty line?
A). Bihar B). Madhya Pradesh
C). Maharashtra D). Uttar Pradesh
-- View Answer
3). The maximum income level per month of a household to be called below the
poverty line in India is :
A). Rs.200 B). Rs.300
C). Rs.500 D). Rs.700
-- View Answer
4). The 'Slack Season' in the Indian Economy is :
A). March-April B). Sep.-Dec.
C). Jan.-June D). Feb.-April
-- View Answer
5). In our country which of the following affects poverty line the most?
A). Level of prices B). Production quantum
C). Per capita income D). Quantum of gold reserve
-- View Answer
6). Which of the following groups of states has the largest concentration of rural
poor and people living below the poverty line?
A). Karnataka, Maharashtra, Goa B). Goa, Andhra Pradesh, Maharashtra
C). Tamil Nadu, Kerala, Goa D). Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu
-- View Answer
7). India's wage policy is based on :
A). cost of living B). standard of living
C). productivity D). none of these
-- View Answer
8). Unemployment which occurs when workers move from one job to another jobs known as :
A). seasonal unemployment B). frictional unemployment
C). cyclical unemployment D). technological unemployment
-- View Answer
9). The types of unemployment mostly found in India can be characterises as :
A). structural B). frictional
C). cyclical D). disguised
-- View Answer
10). Disguised unemployment in India is mainly related to :
1. agricultural sector
2. rural area
3. factory sector
4. urban area
A). 1 and 2 B). 1 and 3
C). 2 and 4 D). 3 and 4
-- View Answer