• Persons below the poverty line in India are classified as such based on whether :

    A) they are entitled to a minimum prescribed food basket

      B) they get work for a prescribed minimum number of days in a year

    C) they belong to agricultural labourer household and the scheduled caste/tribe
    social group

      D) their daily wages fall below the prescribed minimum wages

    Correct Answer:
    A) they are entitled to a minimum prescribed food basket


Similar Questions
1). Which Committee's recommendations are being followed for estimating Poverty Line in India?
A). Dutt Committee B). Chelliah Committee
C). Chakravorty Committee D). Lakdawala Committee
-- View Answer
2). Consider the following statements :
Regional disparities in India are high and have been rising in recent years
because :
1. There is persistent investment over time only in Select locales
2. Some areas agro climatically less conducive to development
3. Some areas continue to face little or no agrarian transformation and the
consequent lack of social and economic opportunities
4. Some areas have faced continuous political instability
A). 1, 2 and 3 B). 1, 2 and 4
C). 1, 3 and 4 D). 2, 3 and 4
-- View Answer
3). Absolute Poverty means :
A). poverty in terms of absolute number of people B). poverty in terms of the basic minimum calorie requirements
C). poverty in terms of the prevailing price level D). poverty in terms of the absolute level of unemployment
-- View Answer
4). Which among the following definitions has been given by the World Bank to define people below the poverty line?
A). Income not exceeding $ 1 a day B). Income not exceeding 50 cent a day
C). Income not exceeding $ 2 a day D). Income not exceeding $ 1.5 a day
-- View Answer
5). Poverty Gap is :
A). the difference between poverty line and actual income levels of all those
living below that line
B). gap between the rich and the poor
C). gap between developed nations and developing nations D). gap in infrastructural facilities between developed and developing nations
-- View Answer
6). A serious effort to tackle the problem of poverty began with :
A). first plan B). third plan
C). fourth plan D). sixth plan
-- View Answer
7). Which State has the maximum number of people living below the poverty line?
A). Bihar B). Madhya Pradesh
C). Maharashtra D). Uttar Pradesh
-- View Answer
8). The maximum income level per month of a household to be called below the
poverty line in India is :
A). Rs.200 B). Rs.300
C). Rs.500 D). Rs.700
-- View Answer
9). The 'Slack Season' in the Indian Economy is :
A). March-April B). Sep.-Dec.
C). Jan.-June D). Feb.-April
-- View Answer
10). In our country which of the following affects poverty line the most?
A). Level of prices B). Production quantum
C). Per capita income D). Quantum of gold reserve
-- View Answer