For internal financing of Five Year Plans, the government depends on :


A) taxation only

B) taxation and public borrowing

C) public borrowing and deficit financing

D) taxation, public borrowing and deficit financing

Correct Answer:
A) taxation only


Part of solved Nature of Indian Economy questions and answers : General Knowledge >> Economy >> Nature of Indian Economy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The National Development Council gets its administrative support from :
A). Planning Commission
B). Finance Commission
C). Administrative Reforms Commission
D). Sarkaria Commission
-- View Answer
2). The Fiver Year Plans of India intend to develop the country industrially through :
A). the public sector
B). the private sector
C). the public, private, joint and Cooperative sectors
D). increasing collaboration with non-resident Indians
-- View Answer
3). The Planning Commission is :
A). a Ministry
B). a Government department
C). an Advisory body
D). an autonomous Corporation
-- View Answer
4). Which of the following statements is correct?
A). Planning Commission is a constitutional body
B). The Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission
C). The Minister of Planning is always necessarily the Deputy Chairman of
Planning Commission
D). The draft plan is prepared by the National Development Council
-- View Answer
5). The principal reason why national economic planning is still being pursued
in spite of embracing a market economy since 1991 is that :
A). The vast quantity of capital already deployed in the public sector needs to be
nurtured
B). The market economy is mainly confined to industry and commerce and
central in agriculture is necessary.
C). it is a constitutional requirement
D). Five Year Plans can continue to provide a long-term perspective to the
economy in market friendly fashions
-- View Answer


6). Take off stage' in an economy means :
A). steady growth beings
B). economy is stagnant
C). economy is about to collapse
D). all controls are removed
-- View Answer
7). Planning in India derives its objectives from :
A). Fundamental Rights
B). Directive Principles of State policy
C). Fundamental Duties
D). Preamble
-- View Answer
8). 70% working population of India is engaged in :
A). public sector
B). primary sector
C). secondary sector
D). tertiary sector
-- View Answer
9). Economic survey is published by :
A). Ministry of Finance
B). Planning Commission
C). Govt. of India
D). Indian Statistical Institute
-- View Answer
10). Which one of the following is NOT within the duties of the Planning Commission ?
A). To define the stage of growth and suggest allocation of resources.
B). To make an assessment of the material, capital and human resources
of the country
C). To determine the nature of machinery required for implementation
of plan proposals.
D). To prepare the annual central budget.
-- View Answer