• Who wrote the book 'Planned Economy for India'?

    A) M. Visvesvaraya

      B) Sardar Vallabhbhai Patel

    C) Jawaharlal Nehru

      D) Mahatma Gandhi

    Correct Answer:
    A) M. Visvesvaraya


Similar Questions
1). Globalisation of Indian Economy' means :
A). stepping up external borrowings B). establishing Indian business units abroad
C). having minimum possible restriction on economic relations with other countries D). giving up programmes of import substitution
-- View Answer
2). The contribution of agriculture to India's economy is :
A). increasing B). decreasing
C). constant D). none of these
-- View Answer
3). Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals?
A). Planning Commission B). Union Cabinet
C). National Development Council D). Ministry of Planning
-- View Answer
4). National Development Council was set up in :
A). 1948 B). 1950
C). 1951 D). 1952
-- View Answer
5). Economic Planning is a subject :
A). in the Union List B). in the State List
C). in the Concurrent List D). unspecific in any special list
-- View Answer
6). For internal financing of Five Year Plans, the government depends on :
A). taxation only B). taxation and public borrowing
C). public borrowing and deficit financing D). taxation, public borrowing and deficit financing
-- View Answer
7). The National Development Council gets its administrative support from :
A). Planning Commission B). Finance Commission
C). Administrative Reforms Commission D). Sarkaria Commission
-- View Answer
8). The Fiver Year Plans of India intend to develop the country industrially through :
A). the public sector B). the private sector
C). the public, private, joint and Cooperative sectors D). increasing collaboration with non-resident Indians
-- View Answer
9). The Planning Commission is :
A). a Ministry B). a Government department
C). an Advisory body D). an autonomous Corporation
-- View Answer
10). Which of the following statements is correct?
A). Planning Commission is a constitutional body B). The Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission
C). The Minister of Planning is always necessarily the Deputy Chairman of
Planning Commission
D). The draft plan is prepared by the National Development Council
-- View Answer