India's economic planning CANNOT be said to be :

A) indicative

  B) imperative

C) limited

  D) democratic

Correct Answer:
  B) imperative


Comments

No comments available


Similar Questions
1). Which of the following could be said to have prevented the 'trickle down' effects in Indian economy?
1. Increased dependence of agriculture on purchased inputs and privately managed irrigation.
2. More employment of labour by larger landholding farmers
3. Lowered participation of women in agricultural workforce due to new technology
4. The failure of the Green Revolution
A). 1 and 2 B). 2 and 3
C). 1 and 3 D). 2 and 4
-- View Answer
2). Which of the following is the task of the Planning Commission?
A). Preparation of the plan B). Implementation of the plan
C). Financing of the plan D). Both (a) and (b)
-- View Answer
3). Who wrote the book 'Planned Economy for India'?
A). M. Visvesvaraya B). Sardar Vallabhbhai Patel
C). Jawaharlal Nehru D). Mahatma Gandhi
-- View Answer
4). Globalisation of Indian Economy' means :
A). stepping up external borrowings B). establishing Indian business units abroad
C). having minimum possible restriction on economic relations with other countries D). giving up programmes of import substitution
-- View Answer
5). The contribution of agriculture to India's economy is :
A). increasing B). decreasing
C). constant D). none of these
-- View Answer
6). Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals?
A). Planning Commission B). Union Cabinet
C). National Development Council D). Ministry of Planning
-- View Answer
7). National Development Council was set up in :
A). 1948 B). 1950
C). 1951 D). 1952
-- View Answer
8). Economic Planning is a subject :
A). in the Union List B). in the State List
C). in the Concurrent List D). unspecific in any special list
-- View Answer
9). For internal financing of Five Year Plans, the government depends on :
A). taxation only B). taxation and public borrowing
C). public borrowing and deficit financing D). taxation, public borrowing and deficit financing
-- View Answer
10). The National Development Council gets its administrative support from :
A). Planning Commission B). Finance Commission
C). Administrative Reforms Commission D). Sarkaria Commission
-- View Answer