• India has :

    A) Socialistic economy

      B) Gandhian economy

    C) Mixed economy

      D) Free economy

    Correct Answer:
    C) Mixed economy


Similar Questions
1). India opted for 'Mixed Economy' in :
A). Framing of the Constitution B). Second Five Year Plan
C). Industrial Policy of 1948 D). none of these
-- View Answer
2). Mixed Economy' means :
A). co-existence of small scale and large scale industries B). co-existence of the rich and the poor
C). co-existence of the private and public sector D). assigning equal importance to both agriculture and heavy industries
-- View Answer
3). India's economic planning CANNOT be said to be :
A). indicative B). imperative
C). limited D). democratic
-- View Answer
4). Which of the following could be said to have prevented the 'trickle down' effects in Indian economy?
1. Increased dependence of agriculture on purchased inputs and privately managed irrigation.
2. More employment of labour by larger landholding farmers
3. Lowered participation of women in agricultural workforce due to new technology
4. The failure of the Green Revolution
A). 1 and 2 B). 2 and 3
C). 1 and 3 D). 2 and 4
-- View Answer
5). Which of the following is the task of the Planning Commission?
A). Preparation of the plan B). Implementation of the plan
C). Financing of the plan D). Both (a) and (b)
-- View Answer
6). Who wrote the book 'Planned Economy for India'?
A). M. Visvesvaraya B). Sardar Vallabhbhai Patel
C). Jawaharlal Nehru D). Mahatma Gandhi
-- View Answer
7). Globalisation of Indian Economy' means :
A). stepping up external borrowings B). establishing Indian business units abroad
C). having minimum possible restriction on economic relations with other countries D). giving up programmes of import substitution
-- View Answer
8). The contribution of agriculture to India's economy is :
A). increasing B). decreasing
C). constant D). none of these
-- View Answer
9). Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals?
A). Planning Commission B). Union Cabinet
C). National Development Council D). Ministry of Planning
-- View Answer
10). National Development Council was set up in :
A). 1948 B). 1950
C). 1951 D). 1952
-- View Answer