The cyber-world is ultimately ungovernable. This is alarming well as convenient; sometimes, convenient because alarming. Some Indian politicians use this to great advantage. When there is an obvious failure in governance during a crisis they deflect attention from their own incompetence towards the ungovernable. So, having failed to prevent nervous citizens from fleeing their cities of work by assuring them of proper protection, some national leaders are now busy trying to prove to one another, and to panic-prone Indians, that a mischievous neighbor has been using the internet and social networking sites to spread dangerous rumors. And the Centre's automatic reaction is to start blocking these sites and begin elaborate and potentially endless negotiations with Google, Twitter and Facebook about access to information. If this is the official idea of prompt action at a time of crisis among communities, then Indians have more reason to fear their protectors than the nebulous mischief-makers of the cyber-world. Wasting time gathering proof, blocking vaguely suspicious-websites, hurling accusations across the border and worrying about bilateral relations are ways of keeping busy with inessentials because one does not quite know what to do about the essentials of a difficult situation. Besides, only a fifth of the 245 websites blocked by the Centre mention the people of the Northeast or the violence in Assam. And if a few morphed images and spurious texts can unsettle an entire nation, then there is something deeply wrong with the nation and with how it is being governed. This is what its leaders should be addressing immediately, rather than making a wrong heading display of their powers of censorship.
It is just as absurd, and part of the same syndrome, to try to ban Twitter accounts that parody dispatches from the Prime Minister's Office. To describe such forms of humor and dissent as "misrepresenting" the PMO-as if Twitters would take these parodies for genuine dispatches from the PMO-makes the PMO look more ridiculous than its parodists manage to. With the precedent for such action set recently by the chief minister of West Bengal, this is yet another proof that what Bengal thinks today India will think tomorrow. Using the cyber-world for flexing the wrong muscles is essentially not funny. It might even prove to be quite dangerously distracting.

According to the passage, the cyber-world is


A) beyond the imagination of people

B) outside the purview of common people

C) not to be governed

D) ungovernable

Correct Answer:
D) ungovernable


Part of solved Comprehension questions and answers : >> General English >> Comprehension








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The author is of the opinion that
A). the center should start negotiations with google, twitter and facebook
B). the center should help the citizens evacuate their city
C). the center should not block the sites
D). The center should arrest the guilty
-- View Answer
2). Which of the following is closest to the meaning of 'nebulos'?
A). confused
B). vague
C). iridescent
D). glowing
-- View Answer
3). The author's seriousness regarding the situation can best be described in the following sentence pick the odd one out.
A). our leaders should display their powers of censorship when needed
B). if this is the officials idea of prompt action at a time of crisis among communities ,then Indians have more reason to fear their protectors than the nebulous mischief-makers of the cyber-world
C). The politicians deflect attention from their own incompetence.
D). if a few morphed images and spurious texts can unsettle an entire nation, then there is something deeply wrong with the nation
-- View Answer
4). The word 'spurious' means
A). genuine
B). authentic
C). substantial
D). fake
-- View Answer
5). The author warns us against
A). not playing false with the citizens
B). dangers inherent the cyber-world
C). not using the cyber-world judiciously
D). not protecting the citizens from dangerous politicians
-- View Answer


6). 'Parody' means
A). twist
B). jeopardize
C). ridicule
D). imitate
-- View Answer
7). What is the opposite of 'wrong headed'?
A). silly
B). sane
C). insane
D). insensible
-- View Answer
8). The passage suggests different ways of keeping the public busy with 'inessentials' pick the odd one out
A). By blocking websites which are vaguely suspicious
B). By blaming neighboring countries across the border
C). By turning the attention of the people to violence in Assam
D). By getting involved in a discourse on bilateral relations
-- View Answer
9). The following is a list statement made By the author of the above passage. Picks the odd one out
A). it is absurd to ban Twitter accounts that parody dispatches from the Prime Minister's office
B). Twitter take these parodies for genuine dispatched from the PMO
C). To describe such forms of humours as 'misrepresenting' the PMO look more ridiculous
D). The precedent for such action was recently by the chief minister of West Bengal
-- View Answer
10). What is the difference between the old man and the North Pole, the Everest and the Alps?
A). he ponders over his hubble-bubble while they don't
B). they are know to all while he is known to none
C). they remain while he will soon become dust
D). they are not as old as he
-- View Answer