A train runs for 3 hr at the speed of 40 Km/hr and then for \( 4\frac{1}{2}h\) at the speed of 60 Km/hr. Thus it covers 3/5 th part of the whole distance. It wants to cover the remaining distance in 4 h, find the average speed of the train for remaining distance.


A) 45 Km/hr

B) 35 Km/hr

C) 80 Km/hr

D) 65 Km/hr

Correct Answer:
D) 65 Km/hr

Description for Correct answer:

Let total distance = x
Now, according to the question,
\( 40 \Large \times 3 + 60 \times 4.5 = \frac{3x}{5} \)

= > \( \Large 120 +270 = \frac{3x}{5} \)
x = \(\Large \frac{390 \times 5}{3}\)= 650km

Remaining distance = \( \Large \left( 650 - \frac{3 \times 650}{5} \right) \)
= 650 - 390 = 260 km.

Required average speed = 260/4 = 65 Km/hr


Part of solved Time and Distance questions and answers : >> Aptitude >> Time and Distance








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The public distribution system, which provides food at _______ is a subject of vital concern.
A). high prices
B). as per capita income
C). fair prices
D). low prices
-- View Answer
2). What, according to the passage, would be the rationale of making the PDS target - group pointed.
A). It will give food to the poorest section without additional cost
B). It will motivate the target - group population to work more
C). It will abolish the imbalance of urban and rural sectors
D). It will remove poverty
-- View Answer
3). Which of the following is true of public distribution system?
A). It has remained effective only in the cities
B). It has reached the remotest corner of the country
C). It has improved its effectiveness over the years
D). It is unique in the world because of its effectiveness
-- View Answer
4). What should be an appropriate step to make the PDS effective?
A). To decrease the allotment of food grains
B). To reduce administrative cost
C). To make it target group oriented
D). To increase the amount of food grains per ration card
-- View Answer
5). The full form of PDS is :
A). Party Distribution system
B). To Public Distribution system
C). Private Distribution system
D). Partial Distribution system
-- View Answer


6). How does the wind help the desert floras to grow?
A). By blowing the clouds away
B). By blowing the heat away
C). By rolling up protective sand dunes
D). By blowing gently
-- View Answer
7). The desert plants face the danger of from extreme aridity and extreme altitude.
A). dwarfism
B). painful growth
C). early death
D). loss of reproduction
-- View Answer
8). The mesquite is a
A). a sand dune
B). a desert flora
C). a tribe of people
D). a type of desert animal
-- View Answer
9). What lesson do the desert floras have to teach us?
A). how to live a long time
B). how to grow with grace
C). how to grow in dry places
D). how to adapt to limitations
-- View Answer
10). What stops the desert floras from performing their duty well?
A). the rain
B). the desert sand
C). the people who pluck them
D). the desert animals
-- View Answer