Find the LCM of 8, 12, 27, 36


A) 36

B) 216

C) 422

D) 432

Correct Answer:
B) 216

Description for Correct answer:
\( \Large \frac{8,12,\ 27,\ 36 }{2} \)

\( \Large \frac{4,\ 6,\ 27,\ 18}{3} \)

\( \Large \frac{4,\ 2,\ 9,\ 6}{3} \)

\( \Large \frac{4,\ 2,\ 3,\ 2}{2} = 2,\ 1,\ 3,\ 1 \)

LCM = \( \Large 2 \times 3 \times 3 \times 2 \times 2 \times 3 = 36 \times 6 = 216 \)

Part of solved LCM and HCF questions and answers : >> Elementary Mathematics >> LCM and HCF








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The simplest form of \( \Large \frac{1302}{1426} \) is
A). \( \Large \frac{41}{46} \)
B). \( \Large \frac{46}{41} \)
C). \( \Large \frac{21}{23} \)
D). \( \Large \frac{21}{26} \)
-- View Answer
2). Find the least number of square tiles for a terrace of 6.75 mts. long and 5.40 mts. breadth.
A). 18
B). 45
C). 135
D). None of these
-- View Answer
3). Three persons A, B, C run along a circular path of 8 km. long. They start their race from the same point and at the same time with a speed of 4 km., 6 km., and 8 km. After what time will they meet again?
A). 3 hrs.
B). 1 hr.
C). 4 hrs.
D). \( \Large \frac{2}{3} \) hrs.
-- View Answer
4). Four bells toll at intervals of 2, 4, 8, 12 minutes respectively. If they start tolling together at 11 a.m. Find after what interval will they toll together and how many times they toll together in 8 hours.
A). 6 times
B). 7times
C). 8 times
D). 11 times
-- View Answer
5). Find the least number which when divided by 18, 24, 32 leaves the remainder 4, 10 and 18 respectively.
A). 274
B). 218
C). 284
D). 270
-- View Answer


6). The product of two numbers is 216 and their HCF is 27, then the numbers are
A). 80, 136
B). 76, 14
C). 96, 25
D). 27, 189
-- View Answer
7). The LCM of two numbers is 2310 and their HCF is 30. If one number is 210, the other number is
A). 16170
B). 2100
C). 1470
D). 330
-- View Answer
8). The lease square which is divisible by 4, 12, 16 is
A). 144
B). 400
C). 196
D). 225
-- View Answer
9). The HCF and LCM of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divided by 2, the other number is
A). 132
B). 33
C). 66
D). 264
-- View Answer
10). The ratio of two numbers is 11 : 18 and their LCM is 41184. The numbers are
A). 3744, 2288
B). 2288, 3744
C). 2652, 3062
D). None of the above.
-- View Answer