\( \Large \frac{87}{261} \) in the simplest form.


A) \( \Large \frac{1}{2} \)

B) \( \Large \frac{1}{7} \)

C) \( \Large \frac{1}{3} \)

D) \( \Large \frac{1}{9} \)

Correct Answer:
C) \( \Large \frac{1}{3} \)

Description for Correct answer:
HCF of 87 and 261 is 29

Divide the numerator and denominator by 29, we get \( \Large \frac{87}{261} = \frac{3}{9} =\frac{1}{3} \)

Part of solved LCM and HCF questions and answers : >> Elementary Mathematics >> LCM and HCF








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Consider the numbers 16 and 24.
A). 42
B). 44
C). 46
D). 48
-- View Answer
2). Find LCM of 252 and 840
A). 10080
B). 11140
C). 12100
D). 14400
-- View Answer
3). Find the HCF and LCM of \( \Large \frac{HCF\ of\ 2,\ 4,\ 6}{LCM\ of\ 3.\ 9.\ 13} \)
A). 14
B). 12
C). 16
D). 18
-- View Answer
4). Find the greatest number that will divide 259 and 847 leaving the remainder 7.
A). 28
B). 35
C). 21
D). 49
-- View Answer
5). The HCF of 117,156, 195 is
A). 39
B). 27
C). 29
D). 49
-- View Answer


6). Find the LCM of 8, 12, 27, 36
A). 36
B). 216
C). 422
D). 432
-- View Answer
7). The simplest form of \( \Large \frac{1302}{1426} \) is
A). \( \Large \frac{41}{46} \)
B). \( \Large \frac{46}{41} \)
C). \( \Large \frac{21}{23} \)
D). \( \Large \frac{21}{26} \)
-- View Answer
8). Find the least number of square tiles for a terrace of 6.75 mts. long and 5.40 mts. breadth.
A). 18
B). 45
C). 135
D). None of these
-- View Answer
9). Three persons A, B, C run along a circular path of 8 km. long. They start their race from the same point and at the same time with a speed of 4 km., 6 km., and 8 km. After what time will they meet again?
A). 3 hrs.
B). 1 hr.
C). 4 hrs.
D). \( \Large \frac{2}{3} \) hrs.
-- View Answer
10). Four bells toll at intervals of 2, 4, 8, 12 minutes respectively. If they start tolling together at 11 a.m. Find after what interval will they toll together and how many times they toll together in 8 hours.
A). 6 times
B). 7times
C). 8 times
D). 11 times
-- View Answer