A cylindrical pillar is 50 cm in diameter and 3.5 m in height. Find the cost of painting the curved surface of the piller at the rate of Rs.10 per sq m.


A) Rs.50

B) Rs.68

C) Rs.98

D) Rs.55

Correct Answer:
D) Rs.55

Description for Correct answer:
Curved surface area = \( \Large 2 \pi rh \)

= \( \Large 2 \times \frac{22}{7} \times 0.25 \times 3.5 \)

Therefore, Cost of painting 5.5 sq m = \( \Large 10 \times 5.5 \) = Rs.55

Part of solved Volume and surface area questions and answers : >> Elementary Mathematics >> Volume and surface area








Comments

No comments available




Similar Questions
1). A piller 14 cm in diameter is 5 m high. How much material was used to construct it?
A). \( \Large (77 \times 10^{2}) cm^{3} \)
B). \( \Large (77 \times 10^{4}) cm^{3} \)
C). \( \Large (77 \times 10^{5}) cm^{3} \)
D). \( \Large (77 \times 10^{3}) cm^{3} \)
-- View Answer
2). The curved surface area of a right circular cone of radius 14 cm is 440 sq cm. What is the slant height of the cone?
A). 10 cm
B). 11cm
C). 12 cm
D). 13 cm
-- View Answer
3). The diameter of base of a right circular cone is 7 cm and slant height is 10 cm, then what is its lateral surface area?
A). 110 sq cm
B). 100 sq cm
C). 70 sq cm
D). 49 sq cm
-- View Answer
4). What is the whole surface area of a cone of base radius 7 cm and height 24 cm?
A). 654 sq cm
B). 704 sq cm
C). 724 sq cm
D). 964 sq cm
-- View Answer
5). The volume of a right circular cone is 100 \( \Large \pi cm^{3} \) and its height is 12 cm. Find its slant height.
A). 13 cm
B). 16 cm
C). 9 cm
D). 26 cm
-- View Answer


6). The radius of the base of a right circular cone is doubled. To keep the volume fixed, the height of the cone will be
A). half of the previous height
B). one-third of the previous height
C). one-fourth of the previous height
D). \( \Large \frac{1}{\sqrt{2}} \) times of the previous height
-- View Answer
7). A cone of radius r cm and height h cm 15 divided into two parts by drawing a plane through the middle point of its height and parallel to the base. What is the who of the volume of the original cone to the volume of the smaller cone?
A). 4 : 1
B). 8 : 1
C). 2 : 1
D). 6 : 1
-- View Answer
8). If the volumes of two right circular cones are in the ratio 1 : 3 and their diameters are in the ratio 3 : 5, then the ratio of their heights is
A). 25 : 27
B). 1 : 5
C). 3 : 5
D). 5 : 27
-- View Answer
9). The diameters of two cones are equal, If their slant heights be in the ratio of 5 : 7 then find the ratio of their Curved surface areas.
A). 25 : 7
B). 25 : 49
C). 5 : 49
D). 5 : 7
-- View Answer
10). A conical cap has the base diameter 24 cm and height 16 cm. What is the cost of painting the surface of the cap at the rate of 70 paise per sq cm?
A). Rs.520
B). Rs.524
C). Rs.528
D). Rs.532
-- View Answer