What will be the curved surface area of a right circular cylinder having length 160 cm and radius of the base is 7 cm?


A) 6020 sq cm

B) 5052 sq cm

C) 7045 sq cm

D) 7040 sq cm

Correct Answer:
D) 7040 sq cm

Description for Correct answer:
Curved surface area of the cylinder

= \( \Large 2 \pi rh = 2 \times \frac{22}{7} \times 7 \times 160 \)

= 7040 sq cm

Part of solved Volume and surface area questions and answers : >> Elementary Mathematics >> Volume and surface area








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The ratio of the radii of two cylinders is 2 : 3 and the ratio of their heights is 5 : 3. The ratio of their volumes will be
A). 4 : 9
B). 9 : 4
C). 20 : 27
D). 27 : 20
-- View Answer
2). If the radius of a cylinder is increased by 25% and its height remains unchanged. then find the per cent increase in volume.
A). 56.25%
B). 52.25%
C). 50.40%
D). 60.26%
-- View Answer
3). A cylindrical pillar is 50 cm in diameter and 3.5 m in height. Find the cost of painting the curved surface of the piller at the rate of Rs.10 per sq m.
A). Rs.50
B). Rs.68
C). Rs.98
D). Rs.55
-- View Answer
4). A piller 14 cm in diameter is 5 m high. How much material was used to construct it?
A). \( \Large (77 \times 10^{2}) cm^{3} \)
B). \( \Large (77 \times 10^{4}) cm^{3} \)
C). \( \Large (77 \times 10^{5}) cm^{3} \)
D). \( \Large (77 \times 10^{3}) cm^{3} \)
-- View Answer
5). The curved surface area of a right circular cone of radius 14 cm is 440 sq cm. What is the slant height of the cone?
A). 10 cm
B). 11cm
C). 12 cm
D). 13 cm
-- View Answer


6). The diameter of base of a right circular cone is 7 cm and slant height is 10 cm, then what is its lateral surface area?
A). 110 sq cm
B). 100 sq cm
C). 70 sq cm
D). 49 sq cm
-- View Answer
7). What is the whole surface area of a cone of base radius 7 cm and height 24 cm?
A). 654 sq cm
B). 704 sq cm
C). 724 sq cm
D). 964 sq cm
-- View Answer
8). The volume of a right circular cone is 100 \( \Large \pi cm^{3} \) and its height is 12 cm. Find its slant height.
A). 13 cm
B). 16 cm
C). 9 cm
D). 26 cm
-- View Answer
9). The radius of the base of a right circular cone is doubled. To keep the volume fixed, the height of the cone will be
A). half of the previous height
B). one-third of the previous height
C). one-fourth of the previous height
D). \( \Large \frac{1}{\sqrt{2}} \) times of the previous height
-- View Answer
10). A cone of radius r cm and height h cm 15 divided into two parts by drawing a plane through the middle point of its height and parallel to the base. What is the who of the volume of the original cone to the volume of the smaller cone?
A). 4 : 1
B). 8 : 1
C). 2 : 1
D). 6 : 1
-- View Answer