• The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large \frac{\sqrt{243}}{4} \)sq cm. Find the length of its side.

    A) 3 cm

      B) \( \Large 3\sqrt{3} \)cm

    C) 9 cm

      D) \( \Large \sqrt{3} \)cm

    Correct Answer:
    A) 3 cm

    Description for Correct answer
    According to the question,

    \( \Large \frac{\sqrt{3}}{4}a^{2}=\frac{\sqrt{243}}{4} \)

    => \( \Large a^{2}=\frac{\sqrt{81\times 3}}{\sqrt{3}}=\frac{9\sqrt{3}}{\sqrt{3}} \)

    a=\( \Large \sqrt{9} \)=3cm

Similar Questions
1). The ratio of length of each equal side and the third side of an isosceles triangle is 3:4. If the area of the triangle is \( \Large \Large 18\sqrt{5} \) sq units, the third side is
A). \( \Large 8\sqrt{2} \)units B). 12 units
C). 16 units D). \( \Large 5\sqrt{10} \)units
-- View Answer
2). Three sides of a triangular field are of length 15 m, 20 m and 25 m long, respectively. Find the cost of sowing seeds in the field at the rate of RS. 5 per Sq m.
A). 750 B). 150
C). 300 D). 600
-- View Answer
3). A \( \Large \Large \triangle DEF \) is formed by joining the mid points of the sides of \( \Large \Large \triangle ABC\). Similarly, a \( \Large \Large \triangle PQR \) is formed by joining the mid-points of the sides of the \( \Large \Large \triangle DEF \). If the sides of the PQR are of lengths 1, 2 and 3 units, what is the perimeter of the \( \Large \Large \triangle ABC \)?
A). 18 units B). 24 units
C). 48 units D). Cannot be determined
-- View Answer
4). Find the area of a rectangle having 15 m length and 8 m breadth.
A). 120 sq m B). 111 sq m
C). 115 sq m D). 125 sq m
-- View Answer
5). The length of a rectangular field is 100 m and its breadth is 40 m. What will be the area of the field?
A). \( \Large (4\times 10^{2}) \)sq m B). \( \Large (4\times 10) \)sq m
C). \( \Large (4\times 10^{4}) \)sq m D). \( \Large (4\times 10^{3}) \)sq m
-- View Answer
6). The area of a rectangular playground is 300 sq m. If the breadth of the field is 15 m, find the length of the field.
A). 20 m B). 11 m
C). 25 m D). 10 m
-- View Answer
7). The ratio of length and breadth of a rectangle is 5 : 3. If length is 8 m more than breadth, find the area of the rectangle.
A). 300 sq m B). 250 sq m
C). 240 sq m D). 185 sq m
-- View Answer
8). The perimeter of a rectangle having area equal to \( \Large \Large 144 cm^{2} \) and sides in the ratio 4 : 9 is
A). 52 cm B). 56 cm
C). 60 cm D). 64 cm
-- View Answer
9). The area of a rectangle lies between \( \Large \Large 40 cm^{2} \) and \( \Large \Large 45 cm^{2} \). If one of the sides is 5 cm, then its diagonal lies between
A). 8 cm and 10 cm B). 9 cm and 11 cm
C). 10 cm and 12 cm D). 11cm and 13 cm
-- View Answer
10). The area of a rectangular field is 15 times the sum of its length and breadth. If the length of that field is 40 m, what is the breadth of that field?
A). 24 m B). 25 m
C). 28 m D). 32 m
-- View Answer