• The sides of a right angled triangle are equal to three consecutive numbers expressed in centimeters. What can be the area of such a triangle?

    A) \( \Large 6cm^{2} \)

      B) \( \Large 8cm^{2} \)

    C) \( \Large 10cm^{2} \)

      D) \( \Large 12cm^{2} \)

    Correct Answer:
    A) \( \Large 6cm^{2} \)

    Description for Correct answer

    Since, the triangle is right angled.

    All the three consecutive sides must satisfy Pythagoras theorem 3, 4 and 5 are the sides of triangle which satisfy Pythagoras theorem.

    \( \Large (5^{2}=4^{2}+3^{2}) \)

    Area of triangle = \( \Large \frac{1}{2}\times 4\times 3=6cm^{2} \)


Similar Questions
1). If the area of an equilateral triangle is x and its perimeter is y. then which one of the following is correct?
A). \( \Large y^{4}=432x^{2} \) B). \( \Large y^{4}=216x^{2} \)
C). \( \Large y^{2}=432x^{2} \) D). None of these
-- View Answer
2). The area of an isosceles \( \Large \triangle ABC \) with AB = AC and altitude AD = 3 cm is 12 sq cm. What is its perimeter?
A). 18 cm B). 16 cm
C). 14 cm D). 12 cm
-- View Answer
3). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large \frac{\sqrt{243}}{4} \)sq cm. Find the length of its side.
A). 3 cm B). \( \Large 3\sqrt{3} \)cm
C). 9 cm D). \( \Large \sqrt{3} \)cm
-- View Answer
4). The ratio of length of each equal side and the third side of an isosceles triangle is 3:4. If the area of the triangle is \( \Large \Large 18\sqrt{5} \) sq units, the third side is
A). \( \Large 8\sqrt{2} \)units B). 12 units
C). 16 units D). \( \Large 5\sqrt{10} \)units
-- View Answer
5). Three sides of a triangular field are of length 15 m, 20 m and 25 m long, respectively. Find the cost of sowing seeds in the field at the rate of RS. 5 per Sq m.
A). 750 B). 150
C). 300 D). 600
-- View Answer
6). A \( \Large \Large \triangle DEF \) is formed by joining the mid points of the sides of \( \Large \Large \triangle ABC\). Similarly, a \( \Large \Large \triangle PQR \) is formed by joining the mid-points of the sides of the \( \Large \Large \triangle DEF \). If the sides of the PQR are of lengths 1, 2 and 3 units, what is the perimeter of the \( \Large \Large \triangle ABC \)?
A). 18 units B). 24 units
C). 48 units D). Cannot be determined
-- View Answer
7). Find the area of a rectangle having 15 m length and 8 m breadth.
A). 120 sq m B). 111 sq m
C). 115 sq m D). 125 sq m
-- View Answer
8). The length of a rectangular field is 100 m and its breadth is 40 m. What will be the area of the field?
A). \( \Large (4\times 10^{2}) \)sq m B). \( \Large (4\times 10) \)sq m
C). \( \Large (4\times 10^{4}) \)sq m D). \( \Large (4\times 10^{3}) \)sq m
-- View Answer
9). The area of a rectangular playground is 300 sq m. If the breadth of the field is 15 m, find the length of the field.
A). 20 m B). 11 m
C). 25 m D). 10 m
-- View Answer
10). The ratio of length and breadth of a rectangle is 5 : 3. If length is 8 m more than breadth, find the area of the rectangle.
A). 300 sq m B). 250 sq m
C). 240 sq m D). 185 sq m
-- View Answer