• A triangle with three equal sides has its area equal to \( \Large \Large 3\sqrt{3} \)sq cm. Find its perimeter.

    A) \( \Large 6\sqrt{3} \)cm

      B) \( \Large 2\sqrt{3} \)cm

    C) \( \Large 5\sqrt{3} \)cm

      D) \( \Large 7\sqrt{3} \)cm

    Correct Answer:
    A) \( \Large 6\sqrt{3} \)cm

    Description for Correct answer

    According to the question,

    \( \Large \frac{\sqrt{3}}{4}a^{2}= 3\sqrt{3} \)

    => \( \Large \frac{1}{4}a^{2} \)=3 => \( \Large a^{2}=3\times 4 \)

    a=\( \Large 2\sqrt{3} \)

    Required perimeter=3a=\( \Large 3\times 2\sqrt{3} \)

    =\( \Large 6\sqrt{3} \)


Similar Questions
1). The sides of a triangle area in the ratio of \( \Large \frac{1}{3}:\frac{1}{4}:\frac{1}{5} \) and its perimeter is 94 Cm.Find the length of the smallest side of the triangle.
A). 18 cm B). 22.5 cm
C). 24 m D). 27 cm
-- View Answer
2). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large 4\sqrt{3} \)sq cm. Find the length of each side of the triangle
A). 3 cm B). \( \Large 2\sqrt{2} \)cm
C). \( \Large 2\sqrt{3} \)cm D). 4 cm
-- View Answer
3). The sides of a right angled triangle are equal to three consecutive numbers expressed in centimeters. What can be the area of such a triangle?
A). \( \Large 6cm^{2} \) B). \( \Large 8cm^{2} \)
C). \( \Large 10cm^{2} \) D). \( \Large 12cm^{2} \)
-- View Answer
4). If the area of an equilateral triangle is x and its perimeter is y. then which one of the following is correct?
A). \( \Large y^{4}=432x^{2} \) B). \( \Large y^{4}=216x^{2} \)
C). \( \Large y^{2}=432x^{2} \) D). None of these
-- View Answer
5). The area of an isosceles \( \Large \triangle ABC \) with AB = AC and altitude AD = 3 cm is 12 sq cm. What is its perimeter?
A). 18 cm B). 16 cm
C). 14 cm D). 12 cm
-- View Answer
6). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large \frac{\sqrt{243}}{4} \)sq cm. Find the length of its side.
A). 3 cm B). \( \Large 3\sqrt{3} \)cm
C). 9 cm D). \( \Large \sqrt{3} \)cm
-- View Answer
7). The ratio of length of each equal side and the third side of an isosceles triangle is 3:4. If the area of the triangle is \( \Large \Large 18\sqrt{5} \) sq units, the third side is
A). \( \Large 8\sqrt{2} \)units B). 12 units
C). 16 units D). \( \Large 5\sqrt{10} \)units
-- View Answer
8). Three sides of a triangular field are of length 15 m, 20 m and 25 m long, respectively. Find the cost of sowing seeds in the field at the rate of RS. 5 per Sq m.
A). 750 B). 150
C). 300 D). 600
-- View Answer
9). A \( \Large \Large \triangle DEF \) is formed by joining the mid points of the sides of \( \Large \Large \triangle ABC\). Similarly, a \( \Large \Large \triangle PQR \) is formed by joining the mid-points of the sides of the \( \Large \Large \triangle DEF \). If the sides of the PQR are of lengths 1, 2 and 3 units, what is the perimeter of the \( \Large \Large \triangle ABC \)?
A). 18 units B). 24 units
C). 48 units D). Cannot be determined
-- View Answer
10). Find the area of a rectangle having 15 m length and 8 m breadth.
A). 120 sq m B). 111 sq m
C). 115 sq m D). 125 sq m
-- View Answer