• The area of a right angled triangle is 40 sq cm. If its base is equal to 28 cm. find its height

    A) \( \Large 3\frac{6}{7} \)cm

      B) \( \Large 4\frac{6}{7} \)cm

    C) \( \Large 2\frac{6}{7} \)cm

      D) \( \Large 5\frac{6}{7} \)cm

    Correct Answer:
    C) \( \Large 2\frac{6}{7} \)cm

    Description for Correct answer
    Given that, area = 40 sq cm. base = 28 cm and height = perpendicular = ?

    Area = \( \Large \frac{1}{2}\times Base\times Perpendicular \)

    => 40 = \( \Large \frac{1}{2}\times 28\times Perpendicular \)

    Perpendicular =\( \Large \frac{40}{14}=\frac{20}{7} \)

    =\( \Large 2\frac{6}{7} \)cm

Similar Questions
1). The three sides of a triangle are 15, 25 and x units. Which one of the following is correct?
A). \( \Large 10 < x < 40 \) B). \( \Large 10 \le x \le 40 \)
C). \( \Large 10 \le x < 40 \) D). \( \Large 10 < x \le 40 \)
-- View Answer
2). A triangle with three equal sides has its area equal to \( \Large \Large 3\sqrt{3} \)sq cm. Find its perimeter.
A). \( \Large 6\sqrt{3} \)cm B). \( \Large 2\sqrt{3} \)cm
C). \( \Large 5\sqrt{3} \)cm D). \( \Large 7\sqrt{3} \)cm
-- View Answer
3). The sides of a triangle area in the ratio of \( \Large \frac{1}{3}:\frac{1}{4}:\frac{1}{5} \) and its perimeter is 94 Cm.Find the length of the smallest side of the triangle.
A). 18 cm B). 22.5 cm
C). 24 m D). 27 cm
-- View Answer
4). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large 4\sqrt{3} \)sq cm. Find the length of each side of the triangle
A). 3 cm B). \( \Large 2\sqrt{2} \)cm
C). \( \Large 2\sqrt{3} \)cm D). 4 cm
-- View Answer
5). The sides of a right angled triangle are equal to three consecutive numbers expressed in centimeters. What can be the area of such a triangle?
A). \( \Large 6cm^{2} \) B). \( \Large 8cm^{2} \)
C). \( \Large 10cm^{2} \) D). \( \Large 12cm^{2} \)
-- View Answer
6). If the area of an equilateral triangle is x and its perimeter is y. then which one of the following is correct?
A). \( \Large y^{4}=432x^{2} \) B). \( \Large y^{4}=216x^{2} \)
C). \( \Large y^{2}=432x^{2} \) D). None of these
-- View Answer
7). The area of an isosceles \( \Large \triangle ABC \) with AB = AC and altitude AD = 3 cm is 12 sq cm. What is its perimeter?
A). 18 cm B). 16 cm
C). 14 cm D). 12 cm
-- View Answer
8). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large \frac{\sqrt{243}}{4} \)sq cm. Find the length of its side.
A). 3 cm B). \( \Large 3\sqrt{3} \)cm
C). 9 cm D). \( \Large \sqrt{3} \)cm
-- View Answer
9). The ratio of length of each equal side and the third side of an isosceles triangle is 3:4. If the area of the triangle is \( \Large \Large 18\sqrt{5} \) sq units, the third side is
A). \( \Large 8\sqrt{2} \)units B). 12 units
C). 16 units D). \( \Large 5\sqrt{10} \)units
-- View Answer
10). Three sides of a triangular field are of length 15 m, 20 m and 25 m long, respectively. Find the cost of sowing seeds in the field at the rate of RS. 5 per Sq m.
A). 750 B). 150
C). 300 D). 600
-- View Answer