• The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits of the number is 18. The sum of the two digits of the number is 12. What is the product of the digits of two-digit number?

    A) 32

      B) 27

    C) 35

      D) Couldn't be determined

    Correct Answer:
    C) 35

    Description for Correct answer

    Let the unit's digit be y and ten's digit, be x.

    Then, the number = 10x + y

    When interchang in the number is 10y + x.

    According to the question,

    \( \Large \left(10x + y\right) - \left(10y + x\right) = 18 \)

    \( \Large 10x + y - 10y - x = 18 \)

    = 9x - 9y = 18

    = x - y = 2 ...(i)

    and x + y = 12 ...(ii)

    On adding Eqs. (i) and (ii), we get

    x - y = 2

    x + y = 12

    2x = 14

    x = 7

    Therefore, x = 7 and y = 5

    Product= \( \Large xy = 7 \times 5 = 35 \)


Similar Questions
1). On Children's Day, sweets were to be equally distributed amongst 300 children. But on that particular day 50 children remained absent; hence each child got one extra sweet. How many sweets were distributed?
A). 1450 B). 1700
C). 1650 D). 1500
-- View Answer
2). There are two examination halls P and Q. If 10 students shifted P to Q, then the number of students will be equal in both the examination halls. If 20 students shifted from Q to P, then the students of P would be doubled to the students of Q. The numbers of students would be in P and Q, respectively are
A). 60, 40 B). 70, 50
C). 80, 60 D). 100, 80
-- View Answer
3). In a two-digit positive number, the unit digit is equal to the square of ten's digit. The difference between the original number and the number formed by interchanging the digits is 54. What is 40% of the original number?
A). 15.6 B). 73
C). 84 D). None of the above
-- View Answer
4). In a three-digit number, the digit in the unit's place is four times the digit in the hundred's place. If the digit in the unit's place and the ten's place are interchanged, the new number so formed is 18 more than the original number. If the digit in the hundreds place is one-third of the digit in the ten's place, then what is 25% of the original number?
A). 67 B). 84
C). 137 D). Couldn't be determined
-- View Answer
5). The sum of the squares of two numbers is 97 and the squares of their difference is 25. The product of the two numbers is
A). 45 B). 36
C). 54 D). 63
-- View Answer
6). Consider the following statement: Inflation is an increase in the average level of prices. This implies that
1. The price of essential commodities outstrips income
2. Money supply grows at a higher rate than GDP in real terms
3. The exchange rate of a currency falls
4. Fiscal deficit exceeds balance of payment deficit.
Select the correct answer from the codes given below:
A). 1, 2 and 4 only B). 2 only
C). 1 and 4 only D). 1, 2,3 and 4
-- View Answer
7). The existence of Black Money in the economy is recognized as a threat to the Indian economic system. Which of the following features is/are attributes of Black Money?
1. It refers to money generated through illegitimate means such as drug trade, crime, terrorism and corruption.
2. It includes counterfeit currency notes in circulation.
3. Wealth may have been generated through legitimate means but income thereon has not been declared nor the taxes due paid to the government.
4. None of the above.
Select the correct answer from the codes given below:
A). 4 only B). 1, 2 and 3 only
C). 3 only D). 1 and 3 only
-- View Answer
8). Which of the following is not a reason for cost-push inflation?
A). The payment of dearness allowance to employees B). The existence of a large parallel economy
C). Fluctuations in agricultural and industrial output D). Excessive indirect taxation
-- View Answer
9). Among the supply side measures to contain inflation is
A). postponing public expenditure B). mopping up excess liquidity through taxation
C). credit control measures of RBl D). maintaining price levels through an effective PDS
-- View Answer
10). The purpose of central and state warehousing corporations is to
A). distribute fertilizers and seeds B). to refinance farm credit
C). provide storage facility D). process agricultural products
-- View Answer