• If one root of \( \Large x^{2}-6kx+5=0 \) is 5, find the value of k.

    A) \( \Large -\frac{1}{2} \)

      B) -1

    C) 1

      D) 2

    Correct Answer:
    C) 1

    Description for Correct answer

    Given, one roots of \( \Large x^{2}-6kx+5=0 \  is \  5 \)

    Therefore, x = 5 satisfies \( \Large x^{2}-6kx+5=0 \)

    = \( \Large 5^{2}-6 \times k \times 5+5=0 \)

    = \( \Large 25-30k+5=0 \)

    => 30 - 30k = 0

    => 30k = 30

    Therefore, k = 1


Similar Questions
1). If one of the roots of quadratic equation \( \Large 7x^{2}-50x+k=0 \) is 7, then what is the value of k?
A). 7 B). 1
C). \( \Large \frac{50}{7} \) D). \( \Large \frac{7}{50} \)
-- View Answer
2). Find the roots of the equation \( \Large 2x^{2}-11x+15=0 \)
A). \( \Large 3 \ and \ \frac{5}{2} \) B). \( \Large -3 \ and \ -\frac{5}{2} \)
C). \( \Large 5 \ and \ \frac{3}{2} \) D). \( \Large -5 \ and \ -\frac{3}{2} \)
-- View Answer
3). The quadratic equation whose roots are 3 and -1, is
A). \( \Large x^{2}-4x+3=0 \) B). \( \Large x^{2}-2x-3=0 \)
C). \( \Large x^{2}+2x-3=0 \) D). \( \Large x^{2}+4x+3=0 \)
-- View Answer
4). \( \Large x^{2}+x-20=0; y^{2}-y-30=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x \ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
5). \( \Large 225x^{2}-4=0; \sqrt{225y}+2=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). If x = y or relation cannot be established
-- View Answer
6). \( \Large \frac{4}{\sqrt{x}}+\frac{7}{\sqrt{x}}=\sqrt{x;} \) \( \Large y^{2}-\frac{ \left(11\right)^{\frac{5}{2}} }{\sqrt{y}} =0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). If x = y or relation cannot be established
-- View Answer
7). \( \Large x^{2}-365=364; y-\sqrt{324}=\sqrt{81} \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x \ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
8). \( \Large 3x^{2}+8x+4=0; 4y^{2}-19y+12=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
9). \( \Large x^{2}-x-12=0; y^{2}+5y+6=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
10). \( \Large x^{2}-8x+15=0; y^{2}-3y+2=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If x\ge y \)
C). lfx D). \( \Large If x \le y \)
-- View Answer