• If \( \Large x^{2}-3x+1=0 \) find the value of \( \Large x+\frac{1}{x} \)

    A) 0

      B) 3

    C) 2

      D) 1

    Correct Answer:
      B) 3

    Description for Correct answer

    Given equation is

    \( \Large x^{2}-3x+1=0 => x^{2}+1=3x \)

    = \( \Large \frac{x^{2}+1}{x}=3 \)

    = \( \Large \frac{x^{2}}{x}+\frac{1}{x}=3 \)

    Therefore, \( \Large x+\frac{1}{x}=3 \)


Similar Questions
1). If \( \Large 2x^{2}+12x+18=0 \), what is the value of x ?
A). 3 B). 2
C). -3 D). -2
-- View Answer
2). If one root of \( \Large x^{2}-6kx+5=0 \) is 5, find the value of k.
A). \( \Large -\frac{1}{2} \) B). -1
C). 1 D). 2
-- View Answer
3). If one of the roots of quadratic equation \( \Large 7x^{2}-50x+k=0 \) is 7, then what is the value of k?
A). 7 B). 1
C). \( \Large \frac{50}{7} \) D). \( \Large \frac{7}{50} \)
-- View Answer
4). Find the roots of the equation \( \Large 2x^{2}-11x+15=0 \)
A). \( \Large 3 \ and \ \frac{5}{2} \) B). \( \Large -3 \ and \ -\frac{5}{2} \)
C). \( \Large 5 \ and \ \frac{3}{2} \) D). \( \Large -5 \ and \ -\frac{3}{2} \)
-- View Answer
5). The quadratic equation whose roots are 3 and -1, is
A). \( \Large x^{2}-4x+3=0 \) B). \( \Large x^{2}-2x-3=0 \)
C). \( \Large x^{2}+2x-3=0 \) D). \( \Large x^{2}+4x+3=0 \)
-- View Answer
6). \( \Large x^{2}+x-20=0; y^{2}-y-30=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x \ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
7). \( \Large 225x^{2}-4=0; \sqrt{225y}+2=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). If x = y or relation cannot be established
-- View Answer
8). \( \Large \frac{4}{\sqrt{x}}+\frac{7}{\sqrt{x}}=\sqrt{x;} \) \( \Large y^{2}-\frac{ \left(11\right)^{\frac{5}{2}} }{\sqrt{y}} =0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). If x = y or relation cannot be established
-- View Answer
9). \( \Large x^{2}-365=364; y-\sqrt{324}=\sqrt{81} \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x \ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer
10). \( \Large 3x^{2}+8x+4=0; 4y^{2}-19y+12=0 \)
A). If x>y B). \( \Large If \ x\ge y \)
C). lfx D). \( \Large If \ x \le y \)
-- View Answer