Swaraj as a national demand was first made by :


A) Chittaranjan Das

B) Jawaharlal Nehru

C) Dadabhai Naoroji

D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer:
C) Dadabhai Naoroji


Part of solved Indian National Movement questions and answers : General Knowledge >> History >> Indian National Movement








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?
A). Lord Curzon
B). Lord Hardinge
C). Lord Chelmsford
D). Lord Irwin
-- View Answer
2). The Indian Independence League was set up by :
A). Ras Behari Bose
B). S.M. Joshi
C). Jayaprakash Naryan
D). Arunal Asaf Ali
-- View Answer
3). Harijan Sevak Sangh was organised by :
A). Raja Rammohan Roy
B). Dr. B.R. Ambedkar
C). Mahatma Gandhi
D). Annie Besant
-- View Answer
4). The first movement launched against the British in India was :
A). Khilafat Movement
B). Swadeshi Movement
C). Non-cooperation Movement
D). Quit India Movement
-- View Answer
5). Consider the following events of 1919 A.D. :
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jalianwala Bagh Massacre
4. Return of Knighthood by Rabindranath Tagore
Their correct chronological sequence is :
A). 1, 2, 3, 4
B). 1, 3, 4, 2
C). 2, 1, 3, 4
D). 3, 1, 2, 4
-- View Answer


6). The first women's university in India was founded by :
A). Gandhiji
B). J.C. Kumarappa
C). Dhondo Keshave Karfe
D). Rani Ahilya Devi
-- View Answer
7). The capital of the British Indian Empire was shifted from Calcutta to Delhi because :
A). Delhi was located at the centre of the empire
B). The climate of Delhi was more suitable for Europeans
C). Calcutta was the hotbed of revolutionaries
D). Delhi was the traditional seat of Imperial powers
-- View Answer
8). Lord Curzon is best known for which of the following?
A). University Act of 1904
B). Partition of Bengal in 1905
C). Indian Councils Act of 1892
D). Government of India Act of 1909
-- View Answer
9). Consider the following statement:
The three Movements of Gandhi were named variously as the Non-cooperation Movement, the Civil Disobedience Movement and the Quit India Movement because :
1. Gandhi wanted to attract the Indian masses to his movement by giving it a different name each time.
2. When a movement failed, he did not want to use the same name for his new movement
3. Each movement was more rigorous than the previous one
4. Gandhi prepared the masses slowly from non-cooperating in 1921 to telling the British to quit India in 1942.
Which of these statements are correct?
A). 1, 2, 3 and 4
B). 2 and 3
C). 1, 2 and 4
D). 3 and 4
-- View Answer
10). 19. Which of the following statements about the "Bardoli Movement" are true. Select the answer from the code given below :
1. Under the leadership of Vallabhbhai Patel this movement was launched
2. The movement refused to pay the land revenue at the enhanced rates
3. An enquiry committee was setup by the government
4. Land revenue was reduced on the basis of committee's recommendation
A). 1, 2 and 3 only
B). 1, 3 and 4 only
C). 1,2 and 4 only
D). All of the above
-- View Answer