Match the following :
A. Swarajist Party 1. Acharya Narendra Dev
B. Hindustan Socialist Republic Association 2. Motilal Nehru
C. Congress Socialist Party 3. Chandrasekhar Azad
D. Communist International 4. M. N. Roy
5. P.C, Joshi
A B C D


A) 5 3 2 4

B) 1 2 4 5

C) 2 3 1 4

D) 2 4 5 3

Correct Answer:
C) 2 3 1 4


Part of solved Indian National Movement questions and answers : General Knowledge >> History >> Indian National Movement








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Consider the following events :
1. Swadeshi movement
2. Home Rule movement
3. Anti-Rowlett Act Movement
4. Khilafat movement
Their correct chronological order is :
A B C D
A). 1 2 3 4
B). 1 2 4 3
C). 2 1 4 3
D). 3 1 2 4
-- View Answer
2). Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?
A). Phoenix Ashram
B). Vishwa Bharati
C). Sevagram Ashram
D). Sabarmati Ashram
-- View Answer
3). Among the following revolutionaries,
1. Ramprasad Bismil
2. Manmatu Gupta
3. Rajendranath Lahiri
4. Ashfaquallah
the three revolutionaries who were hanged on the charge of Kakori case include :
A). 1, 2 and 3
B). 2, 3 and 4
C). 1, 2 and 4
D). 1, 3 and 4
-- View Answer
4). Swaraj as a national demand was first made by :
A). Chittaranjan Das
B). Jawaharlal Nehru
C). Dadabhai Naoroji
D). Bal Gangadhar Tilak
-- View Answer
5). Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?
A). Lord Curzon
B). Lord Hardinge
C). Lord Chelmsford
D). Lord Irwin
-- View Answer


6). The Indian Independence League was set up by :
A). Ras Behari Bose
B). S.M. Joshi
C). Jayaprakash Naryan
D). Arunal Asaf Ali
-- View Answer
7). Harijan Sevak Sangh was organised by :
A). Raja Rammohan Roy
B). Dr. B.R. Ambedkar
C). Mahatma Gandhi
D). Annie Besant
-- View Answer
8). The first movement launched against the British in India was :
A). Khilafat Movement
B). Swadeshi Movement
C). Non-cooperation Movement
D). Quit India Movement
-- View Answer
9). Consider the following events of 1919 A.D. :
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jalianwala Bagh Massacre
4. Return of Knighthood by Rabindranath Tagore
Their correct chronological sequence is :
A). 1, 2, 3, 4
B). 1, 3, 4, 2
C). 2, 1, 3, 4
D). 3, 1, 2, 4
-- View Answer
10). The first women's university in India was founded by :
A). Gandhiji
B). J.C. Kumarappa
C). Dhondo Keshave Karfe
D). Rani Ahilya Devi
-- View Answer