>> General English >> Ordering of sentences
1). S1 : There have been many stories of porpoises saving human lives.
S6: Marine scientists point out that the porpoise's spirit of play is responsible for such incidents.
P : 'When I got to my feet no one was near, but in the water about 18 feet out a porpoise was leaping about'
Q : One woman was wading waist deep off the Florida coast when an undertow pulled her down.
R : 'I felt something give me a terrific shove up on to the beach', she says.
S : 'A man standing nearby said that the porpoise had shoved me ashore.'
The proper sequence should be

A). PRSQ B). QPRS
C). QRPS D). QPSR
2). S1 : Rome, the greatest city of the ancient world, did not achieve its glory all of a sudden.
S6 : Achievement of great moment cannot be accomplished without patient perseverance and a considerable interval of time.
P : The same is true of every great achievement.
Q : We should carry on our work with patience and perseverance.
R : It took several years to build Rome and bring it to the state of pomp and splendor.
S : When we wish to do a great thing, we cannot expect success in a moment.
The proper sequence should be

A). RPSQ B). PQSR
C). QSPR D). SRPQ
3). S1 : The bus stopped.
S6 : Then his eyes rested with cold malice on the dog.
P : The conductor came in and took the fares.
Q : A woman and a man got in together.
R : The young woman was carrying a pet dog.
S : They took their seats.
The proper sequence should be

A). PQRS B). QSRP
C). QPSR D). QSPR
4). S1 : James Watt used the power of steam to drive machines.
S6 : The jet engine is relatively more recent.
P : With petrol engines people were able to build motor cars and aeroplanes.
Q : Then many years later, the petrol engine was invented.
R : These provided quicker means of travelling.
S : His invention was used later by other clever men to give us the railway engine.
The proper sequence should be

A). SQPR B). PQRS
C). PSRQ D). QSRP
5). S1 : A man handed a pair of trousers to the departmental store clerk and said, "I'd like these altered, please."
S6 : Triumphantly he put the trousers and the receipts on the counter and said, "I'd like to have these altered, please."
P : He said that free alteration is not possible without a receipt.
Q : The man said, "Okay, I'd like to return the trousers." The clerk took them back and returned the money.
R : The man pushed the money and said, "Now I want to buy them." The clerk put the trousers in a bag, issued a receipt and handed him both.
S : The clerk asked for the sales receipt but after searching his pockets the man replied that he had lost it.
The proper sequence should be

A). QRPS B). SPQR
C). PSRQ D). PSQR
6). S1 : It is generally assumed by the admirers of democracy that the right to vote also confers a right for power which threaten the very existence of democracy.
S6 : As a result, the political scene witnesses endless dogfights for power which threaten the very existence of democracy.
P : These qualities are very rare and cannot be had for the wishing.
Q : For the right for power must, if it is to be useful, be accompanied by the ability to exercise it with competence, wisdom, foresight and broad mindedness.
R : Yet all those who have the right to vote believe that they have them and try by hook or crook to capture power.
S : The former has much to commend it but one cannot be so sure about the latter.
The proper sequence should be

A). PQRS B). SQPR
C). PRQS D). RQPS
7). S1 : There are several tribes in East Africa.
S6 : All the other tribes were afraid of them because of their skill in war.
P : The Masais were famous fighters.
Q : They used to raid the neighbouring tribes and carry away their cattle.
R : They lived on the wide plains in Southern Kenya and Northern Tanzania.
S : But the most famous among them is the Masai tribe.
The proper sequence should be

A). SPRQ B). PRQS
C). RQSP D). QRPS
8). S1 : I had my eye especially on the long jump.
S6 : He turned out to be a German named Luz Long.
P : Everyone expected me to win that Olympic event hands down.
Q : I was in for a surprise.
R : When the time came for the long jump trials, I was startled to see a tall boy hitting the pit at almost 26 feet on his practice leaps.
S : A year before I had set the world record of 26 feet 3 inches.
The proper sequence should be

A). PQRS B). PSQR
C). PRSQ D). SRPQ
9). S1 : The lions used to be widely distributed in Africa and Asia.
S6 : No hunting is permitted in such reserved areas.
P : There are special forest zones set aside for wildlife in various countries.
Q : Indiscriminate killing by hunters has been the cause of this drastic fall in their numbers.
R : Today they are a relatively rare species.
S : If the species survives at all, it will be only in national parks.
The proper sequence should be:

A). RSQP B). SQRP
C). RQSP D). SRPQ
10). S1 : The woman who lives a normal life is able to check the swelling conceit and egotism of her menfolk simply because her outlook is so different.
S6 : And both ranges of interest make her what only fools deny her to be, namely, essentially practical; her eye is steadily fixed on the concrete thing and she mistrusts that chasing of the wild goose which is one of the chief pastimes and delights of man.
P : She is primarily concerned with little ordinary things, the minutiae of talk and behaviour for example, on the one hand, and with very big ones, the colossal elementary facts of life, such as birth, mating and death on the other.
Q : The first are personal and particular; whereas the second, those enormous facts about life which women are never allowed to lose sight of, are, of course, universal, meaning just as much in the Fiji Islands as they do here.
R : Her interests are at once narrower and wider than those of men.
S : It is more personal and yet more impersonal.
The proper sequence should be:

A). PQSR B). PRSQ
C). SPQR D). SRPQ