Indian Federalism Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
61). With reference to the Constitution of India, which one of the following pairs is not
correctly matched?

A). Forests : Concurrent List
B). Stock Exchanges : Concurrent List
C). Post Office Savings Bank : Union List
D). Public Health : State List
62). In India both direct taxes are levied by the Central and States governments. Which of
the following is levied by the State government?

A). Excise duty on liquor
B). Custom duty
C). Corporation Tax
D). Capital gains tax
63). Which of the following matters are not included in the Union List?
I. Defence II. Prisons
III. Liquor policy IV. Minor Ports
V. Irrigation

A). III and IV
B). III, IV and V
C). II, Ill, IV and V
D). II, III and V
64). Match the following:
Union List  1. Banking
State List  2. Public order and police
Concurrent List  3. Labour Welfare

Below codes are given in A B C order

A). 2 1 3
B). 1 2 3
C). 1 3 2
D). 3 2 1
65). The State can legislate on subjects in the:
1. State List 2. Union List
3. Concurrent List 4. Residuary List

A). 1 and 2
B). 1 only
C). 1, 3 and 4
D). 1 and 3


66). Which of the following is not in the State List under the Constitution of India?
A). Fisheries
B). Agriculture
C). Insurance
D). Gambling
67). Consider the following subjects. Which of them are included in the Concurrent List of the Constitution?
1. Education 2. Electricity
3. Fisheries 4. Police
5. Corporation tax

A). 1 and 2 only
B). 2 and 3 only
C). 1, 3 and 4 only
D). 2 and 4 only
68). Railways is a subject on the:
A). Concurrent List
B). Union List
C). State List
D). Residual List
69). Match the following :
Taxes on income other than agricultural income  1. State list
Estate duty in respect of agricultural land  2. Residuary power
Inter planetary outer space travel   3. Concurrent List
Acquisition and requisitioning of property  4. Union List

Below codes are given in A B C D order

A). 4 3 2 1
B). 4 1 2 3
C). 2 3 1 4
D). 3 2 4 1
70). Which of the following is regarded as an essential function of the State?
A). To run schools for education
B). To provide defence against external attacks
C). To prevent diseases
D). To maintain good roads
Go to :
Total Pages : 14