Indian Federalism Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
51). The Head of the State of Jammu and Kashmir was redesignated Governor in 1965. Earlier,
he was known as

A). Maharaja
B). Prime Minister
C). Rajpramukh
D). Sadar-i-Riyasat
52). An amendment of the Constitution of India can extend to Jammu and Kashmir:
A). automatically
B). only if ratified by State Legislature
C). by an order of the President under Article 370
D). under no circumstance
53). A proclamation of Emergency by the President:
A). cannot apply to Jammu and Kashmir
B). shall have effect in Jammu and Kashmir only on the concurrence of the State Legislature
C). shall apply to Jammu and Kashmir only on endorsement by its Governor
D). has to be separately issued for Jammu and Kashmir
54). When can Parliament legislate on a subject in the State List? .
I. If Lok Sabha passes a 'resolution by two thirds majority that it is in national interest to do so.
II. When the legislatures of two or more States request Parliament to legislate on a State subject.
III. Under a proclamation of Emergency.

A). I and III
B). II and III
C). I, II and III
D). I and II
55). Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated
by the States?

A). Stamp Duties
B). Passenger and Goods Tax
C). Estate Duty
D). Taxes on Newspapers


56). The total number of members in the Legislative Council of a State shall not exceed __ of
the total number of members in the State Legislative Assembly.

A). One fourth
B). One half
C). One third
D). One fifth
57). In which one of the following States, it is constitutionally obligatory for the State to have
a separate minister for tribal welfare?

A). Odisha
B). Jharkhand
C). Madhya Pradesh
D). All of them
58). The Central Government can issue directions to the States with regard to the:
I. Union List
II. State List
III. Concurrent List

A). I only
B). I and III
C). II and III
D). I, II and III
59). The Union Territories are administered by the
A). Parliament
B). Union Council of Ministers
C). President, through administrator appointed by him
D). Prime Minister
60). Match the following :
Passport  1. State List
Electricity  2. Union List
Animal Husbandry  3. Concurrent List

Below codes are given in A B C D order

A). 2 3 1 1
B). 2 3 1 2
C). 2 3 1 3
D). 1 2 3 3
Go to :
Total Pages : 14