Indian Federalism Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
41). In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included
in the Concurrent List:

A). the State Law prevails
B). the Union Law prevails
C). the matter is resolved by the Supreme Court
D). the law which had been passed first would prevail
42). In a federal system of government powers are divided between the Centre and the States
by:

A). the Constitution
B). a mutual agreement between the Centre and the States
C). Supreme Court
D). Parliament
43). State Governors are
A). instruments of control of the Centre over the States
B). elected by the State Legislatures
C). elected by Union Parliament
D). nominees of the Chief Ministers
44). The idea of incorporation of the Concurrent List in the Indian Constitution has been
borrowed from the Constitution of:

A). USA
B). Britain
C). Australia
D). Erstwhile USSR
45). Ordinances issued by a State Governor are subject to the approval of the
A). President of India
B). Chief Minister of the State
C). Union Parliament
D). State Legislature concerned


46). In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as
'municipal relations'?

A). Centre's control of the State in the legislative sphere
B). Centre's control of the State in financial matters
C). Centre's control of the State in administrative sector
D). Centre's control of the State in planning process
47). Which of the following is/are extra constitutional and extra-legal device (s)ior securing co-operation and co-ordination between the States in India?
I. The National Development Council.
II. The Governor's Conference.
III. Zonal Councils.
IV. The inter-State Council

A). I and II
B). I, III and IV
C). III and IV
D). Only IV
48). Jammu and Kashmir has a Constitution framed by:
A). the Constituent Assembly which framed India's Constitution
B). a Constituent Assembly set up by Parliament
C). a Constituent Assembly set up by the State
D). its State Legislature
49). The residuary powers of legislation in case of Jammu and Kashmir belong to :
A). Union Parliament
B). the State Legislature
C). Governor
D). Both (a) and (b)
50). Which is the only Indian State which has the unique distinction of having its own Constitution?
A). Goa
B). Sikkim
C). Jammu and Kashmir
D). Nagaland
Go to :
Total Pages : 14