Indian Federalism Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
31). The Concurrent List contains:
A). 47 subjects
B). 68 subjects
C). 42 subjects
D). 38 subjects
32). Which Articles of Indian Constitution discuss the financial relations between the
Centre and the States?

A). Articles 168 to 181
B). Articles 268 to 281
C). Articles 258 to 271
D). Articles 280 to 291
33). Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal?
A). Vesting of residuary powers with the Centre
B). A written and rigid Constitution
C). An independent judiciary
D). Distribution of powers between the Centre and the States
34). A change in distribution of powers between the Centre and the States can be done by:
A). the Central Government
B). the federating units by themselves
C). amending the Constitution
D). None of the above
35). The distribution of power between Centre and the States is based on the scheme
provided in :

A). Minto-Morley Reforms, 1909
B). Montague-Chelmsford Act, 1919
C). Government of India Act, 1935
D). Indian Independence Act, 1947


36). Union Parliament has the power to legislate on the subjects of all three lists in respect of:
A). Scheduled areas
B). Hill areas
C). Backward areas
D). Union Territories
37). The Sarkaria Commission was set up to examine
A). Centre-State relations
B). Inter-State relations
C). Working of the Constitution of India
D). Inter-state river disputes
38). When can a State law on a subject in the Concurrent List get precedence over a Central
law on the same subject :

A). if it was made before the Central law
B). in no circumstance
C). if it had got the President's assent before the enactment of the Central law
D). if it had got the President's consent before being introduced as a Bill in the State Legislature
39). The provisions regarding division of taxes between Union and the States:
A). can be suspended during National Emergency
B). can be suspended during Financial Emergency
C). can be suspended only with the consent of the majority of State legislatures
D). cannot be suspended under any circumstances
40). What can the President do if the States fail to comply with the directives of Central
Government:

A). He can dissolve State Legislature and order fresh elections
B). He can send reserve police to the State to secure compliance
C). He can declare the breakdown of constitutional machinery in the State and assume responsibility for the governance of the State
D). Any of the above
Go to :
Total Pages : 14