Indian Polity Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
51). Which of the following are NOT included in the right to freedom of religion in the Constitution of India?
Freedom of conscience and the right to Practise and propagate religion
Levying of taxes or use of funds Government for the promotion or maintenance of any religion
Establishment and maintenance of religion and charitable institutions
Imparting of religious instructions in any Government maintained institutions
Select the correct answer from the code given below:

A). 1 and 2
B). 1,2 and 3
C). 1,3 and 4
D). 2 and 4
52). Which one of following is NOT a fundamental duty?
A). To respect the National Anthem
B). To safeguard public property
C). To protect monuments and places of national importance
D). To protect and improve the natural environment
53). Which of the following statements is correct?
A). Economic and Social planning is in the Union List
B). Union Territories are represented in the Lok Sabha but not in the Rajya Sabha
C). Protection of wild animals and birds is in the State list
D). Dogri is included in the Eighth Schedule of the Constitution
54). Which of the following is/are among the Directive Principles of State Policy?
The State shall strive to promote science and technology for development
The State shall endeavour to secure for citizens a uniform civil code throughout lndia
The State shall try to develop population policy and family planning programmes
The State shall take steps to promote tourism
Select the correct answer from the code given below :

A). 1 and 3
B). 2 and 4
C). 2 only
D). l,2,3 and 4
55). Which of the following pairs is NOT correctly matched?
A). Protection of childhood and youth form exploitation-Article 39
B). Right to work, to education and to public assistance in certain cases-Article 41
C). Provisions for free and compulsory education for children below 14 years-Article 45
D). Protection of monuments and places of national importance-Article 48A


56). The Impeachment of the President of India can be initiated in
A). Either House of Parliament
B). ln a joint sitting of both Houses of Parliament
C). The Lok Sabha alone
D). The Rajya Sabha alone
57). The Rajya Sabha has equal powers with the Lok Sabha
A). In the matter of creating New All India Services
B). In amending the Constitution
C). In the removal of Government
D). In making cut motions
58). Which is the correct sequence of the following?
Scheduled Caste order
Untouchability Offences Act
Protection of Civil Rights Act
Communal order of Government of Madras
Select the correct answer from the code given below :

A). 3,4,1 and 2
B). 4,1,2 and 3
C). l,2,3 and 4
D). 2,3,4 and l
59). Which of the following statements regarding the residuary powers of legislation is correct in the context of India?
The Lok Sabha has exclusive power to make law on any matter not enumerated in the Concurrent List
The Residuary power of legislation is laid down in Article 248 of the Constitution
Residuary powers include that power of imposing taxes not mentioned in any of the three Lists
Article 248 of the Constitution provides for, among other things, the power to establish additional courts.
Select the correct answer from the code given below :

A). 1 and 2
B). 1 and 3
C). 2 and 4
D). 2 and 3
60). Which of the following is correct regarding the procedure of passing of Bills in Parliament?
A). A Bill pending in Parliament shall not lapse because of prorogation of two Houses of Parliament
B). A Bill pending in the Lok Sabha and passed by the Rajya Sabha shall not lapse on the dissolution of the Lok Sabha
C). A Bill pending in the Rajya Sabha which has not been passed by the Lok Sabha shall lapse on the dissolution of the Lok Sabha
D). A Bill pending in the Rajya Sabha which has been passed by the Lok Sabha shall not lapse on the dissolution of the Lok Sabha.
Go to :
Total Pages : 140