Indian Polity Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
      1. Indian Constitution
      2. Preamble
      3. Citizenship
      4. Articles of Constitution
      5. The Union Executive
      6. The Union Legislature
      7. The Judiciary
      8. The State Executive
      9. Indian Federalism
      10. Assertion and Reasoning
    7. Politics
    8. Sports
11). Who participate in the election of the vice-President?
A). Members of the Lok Sabha
B). Elected members of the Rajya Sabha and the Lok Sabha
C). Members of the Rajya Sabha and the Lok Sabha
D). Members of Legislative Assemblies of the States
12). Which of the following directive principles of state Policy were added by 42nd Amendment?
Participation of workers in the management of industry
Minimising inequality of income and status
Protection of environment
Free legal aid to poor
Select the correct answer from the code given below:

A). l,3 and 4
B). l,2 and 3
C). l,2 and 4
D). 2,3 and 4
13). Which of the following are the types of authority attributed to the President of India?
A). Real and popular
B). Titular and de-jure
C). Political and nominal
D). Constitutional and nominal
14). Which of the following provisions are NOT included in the Indian Constitution?
President can suspend any of the fundamental rights during emergency
Prime Minister can dismiss any Chief Minister
States have power to amend any law of Parliament on a subject in the concurrent list with the assent of the President
Governor can reserve any Bill for consideration by the President
Choose the correct answer from the codes given below:

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 3 and 4
D). 1 and 4
15). Which one of the following are the exclusive powers of the Lok Sabha?
To introduce Money bills
To ratify the declaration of emergency
To pass a motion of no-confidence against the
Council of Ministers
To impeach the President
Choose the correct answer from the code given below:

A). 1 and 3
B). 2 and 3
C). 1 and 4
D). 3 and 4


16). It is mandatory for the Governor to reserve a Bill for the consideration by the President if such a Bill affects
A). The rate of land revenue
B). Powers of High Court
C). The powers of the Advocate General of the state
D). The amount of salary paid to the Members of Legislative Assembly
17). which is the most important reason to consider India as a Secular State?
A). Peoples of different religions live in India
B). Government works for the welfare of people of all religions
C). Religion is separated from politics
D). Minority religions are given special protection
18). Under Indian constitution, the concentration of wealth violates the
A). Directive Principles
B). Right to equality
C). Right to freedom
D). Concept of welfare state
19). Which of the following statements correctly defines the Judicial Review?
A). The authority of the Courts to punish political offenders
B). The authority of the Courts to correct the errors of the Government
C). The authority of the Courts to issue various writs
D). The authority of the Courts to interpret the legality of laws
20). The Doctrine that the Fundamental Rights cannot be amended under Article 368 was propounded by the Supreme Court in
A). Gopalan Vs. State of Madras
B). Keshvanand Bharati Vs. State of kerala
C). Golaknath Vs. State of Punjab
D). Maneka Vs. Union of India
Go to :
Total Pages : 140