International Organisations Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
      1. Nature of Indian Economy
      2. Poverty and Unemployment
      3. Currency Inflation
      4. Banking System
      5. Fiscal System
      6. Industries and Infrastructure
      7. International Organisations
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
61). Special Drawing Rights (SDR) facility is available at :
A). International Monetary Fund (IMF)
B). World Bank (IBRD)
C). International Development Association (IDA)
D). Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)
62). G-77 summit is a forum for:
A). North-South Cooperation
B). East-West Cooperation
C). South-South Cooperation
D). North-North Cooperation
63). Where is Davos, the venue of the annual meeting of World Economic Forum, located?
A). France
B). Germany
C). Switzerland
D). Luxembourg
64). Consider the following organisations:
1. International Bank for' Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Fund for Agricultural Development
4. International Monetary Fund
Which of these are agencies of the United Nations?

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 1,2 and 4
D). 1,2,3 and 4
65). Which country is not a permanent member of Shanghai Cooperation Organisation?
A). Turkey
B). Tajikistan
C). Uzbekistan
D). China


66). The headquarters of Sanghai Cooperation Organization (SCO) is located at:
A). Tashkent
B). Beijing
C). Moscow
D). Dushanbe
67). Vietnam joined the U.N.O in the year
A). 1977
B). 1970
C). 1976
D). 1974
68). Who among the following is the last to join the G8?
A). France
B). Canada
C). Russia
D). Italy
69). The Human Development Index includes the indicators of:
1. national income
2. life expectancy
3. educational level
4. poverty line

A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). 2, 3 and 4
D). 3 and 4
70). Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established in:
A). 1949
B). 1953
C). 1966
D). 1969
Go to :
Total Pages : 19