International Organisations Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
      1. Nature of Indian Economy
      2. Poverty and Unemployment
      3. Currency Inflation
      4. Banking System
      5. Fiscal System
      6. Industries and Infrastructure
      7. International Organisations
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
11). Which of these are nicknamed 'Bretton Woods Twins' ?
1. IDA 2. IMF 3. IBRD 4. WTO

A). 1 and 4
B). 2 and 4
C). 3 and 4
D). 2 and 3
12). Which country is the largest debtor of UNO?
A). India
B). Mexico
C). Japan
D). U.S
13). Which of the following pairs are correctly matched?
1. Dow Jones : New York
2. Hang Seng : Seoul
3. FTSE-100 : London
Select the correct answer using the codes given below :

A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). 1 and 2
D). 1 and 3
14). ISO-9000 certificate is a stringent quality control standard for electronic goods that are essential for any Indian exporter to compete in International markets. It is issued by the :
A). Bureau of Indian Standards
B). British Standards Institution
C). U.N. Export Agency
D). International Organisation for Standardisation
15). Math the following :
List I List II
A. TRIPS 1. World Trade Organisation
B. SLR 2. Public Issues
C. SEBI 3. International Monetary Fund
D. NEFTA 4. Reserve Bank of India
5. USA and Canada
Below options are given in A B C D order

A). 1 4 2 5
B). 1 4 3 5
C). 4 1 2 5
D). 4 1 2 5


16). Special Drawing Rights (SDR) facility is available at :
A). International Monetary Fund (IMF)
B). World Bank (IBRD)
C). International Development Association (IDA)
D). Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)
17). G-77 summit is a forum for :
A). North-South Cooperation
B). East-West Cooperation
C). South-South Cooperation
D). North-North Cooperation
18). Consider the following organisations :
1. International Bank for Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Fund for Agricultural Development
4. International Monetary Fund
Which of these are agencies of the United Nations?

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 1,2 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
19). The Human Development Index includes the indicators of :
1. national income
2. life expectancy
3. educational level
4. poverty line

A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). 2, 3 and 4
D). 3 and 4
20). The headquarters of World Trade Organisation is in :
A). Montreal
B). Seattle
C). Geneva
D). The Hague
Go to :
Total Pages : 19