Fiscal System Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
      1. Nature of Indian Economy
      2. Poverty and Unemployment
      3. Currency Inflation
      4. Banking System
      5. Fiscal System
      6. Industries and Infrastructure
      7. International Organisations
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
61). The standard of living in a country is represented by its:
A). national income
B). poverty ratio
C). per capita income
D). unemployment rate
62). To institutionalize Gender Budgeting in India, the setting up of Gender Budgeting Cells
(GBCs) in all Ministries/Departments was mandated by the Ministry of Finance in which of the following year?

A). 2002
B). 2005
C). 2007
D). 2010
63). Since 1951, in India:
A). national income has increased but per capita income has decreased
B). national and per capita incomes have both increased fast
C). national income and per capita income have increased every year
D). national income has increased and per capita income has also increased but at a slower rate
64). Which of the following expenses do not require the sanction of Parliament?
I. Salary and allowances of the President and CAG
II. Debt charges of the Government
III. Defence expenditure
IV. Maintenance expenditure of embassies

A). I, II, III, IV
B). I, II, III
C). I, II
D). II, IV
65). Which among the following Industrial Policy resolution/ statement was based upon the
Mahalanobis Model of growth?

A). Industrial Policy resolution - 1956
B). Industry Policy statement - 1973
C). Industrial Policy statement -1977
D). Banking Policy - 1969


66). Once the demands for grants and expenditure of different departments are passed by the
Parliament, a bill to draw money from Consolidated Fund India for these purposes is introduced. This bill is called:

A). finance bill
B). money bill
C). credit budget bill
D). appropriation bill
67). By which bill does the government make arrangement for the collection of revenues for a year?
A). Supplementary Budget
B). Finance Bill
C). Fiscal Budget
D). Economic Bill
68). 'Sugam' is a scheme launched for ________
A). Small tax payers
B). Pensioners getting old age pension
C). Big corporate houses
D). Getting all sorts of permission/clearances for small exporters
69). Grants or advances made by the House to enable the government to carry on until the
voting of the demands for grants and passing of the General Appropriation Bill is called:

A). vote on account
B). complementary budget
C). supplementary budget
D). contingency budget
70). On account of some national emergency or in order to carry out some secret mission, the
government sometimes requires funds but may not give the details of the expenditure estimates. The House grants some lumpsum for this called :

A). emergency budget
B). vote of Credit
C). contingency bill
D). supplementary budget
Go to :
Total Pages : 27