Indian National Movement Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
51). Match the following
A   The Justice party1Jotirao phule
B  Self Resepect movement2Chhatrpati Shahu Maharaj
C  Satya Shodhak movement3E V Ramasami Naicker
D  Satya Shodhak samaj4TN Nair, RT Chetti, CN Mudaliar

A). A-4, B-3, C-1, D-2
B). A-3, B-4, C-1, D-2
C). A-2, B-3, C-4, D-1
D). A-4, B-3, C-2, D-1
52). What was the chief programme of the Swaraj party ?
A). council entry
B). constitutional opposition
C). rural reconstruction programme
D). none of the above
53). Swaraj party took part in the election in
A). 1923, 1926
B). 1919, 1923
C). 1920, 1926
D). 1919, 1920
54). In 1923, Swaraj party gained absolute majority in
A). Legislative Assembly
B). UP Council
C). Bengal Council
D). CP Council
55). Many of Gandhiji's associates joined him in political-carrer during the course of several activities undertaken by him. Match them
A). A. Champaran indigo cultivators 1. Anasuya Behn
B). B. Ahmedabad textile workers 2. Vallabh Bhai Indulal Yagnik
C). C. Kheda peasants 3. Rajendra Prasad, Braj Kishore Prasad, and JB Kriplani
D). D. South Africa 4. Gokhale


56). Who was the chairman of the Drafting Committee of the constitution ?
A). JB Kriplani
B). Rajendra Prasad
C). JL Nehru
D). BR Ambedkar
57). MA Jinnah and a section of the Muslim league was willing to give up separate electorate in favour of a joint electorate (with certain conditions) at the time of the
A). Cabinet Mission
B). Simon Commission
C). Wavell plan
D). none of the above
58). It led to the estrangement of MA Jinnah, who called it a 'parting of the ways' with the congress, went back to the separate electorates and formulated fourteen points. The reference here is to
A). failure, of the Round Table Conference
B). The Nehru Report
C). the failure of non-cooperation movement
D). none of the above
59). Which year did Bankim Chandra Chattopadhyay write Anandmath?
A). 1858
B). 1892
C). 1882
D). none of the above
60). Who is remembered as the pioneer of economic nationalism?
A). Bipin Chandra Pal
B). Gokhale
C). RC Dutt
D). Madan Mohan Malviya
Go to :
Total Pages : 83