Post Mauryan Period Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
11). Consider the following statements :
1. Satavahana rulers persecuted; the Buddhists.
2. Pushyamitra Sunga patronised the Buddhists.
3. Shashanka cut off the Bodhi tree at Bodha Gaya.
Which of these statements is/are correct?

A). 1 only
B). 2 and 3
C). 1 and 3
D). 3 only
12). Which of the following are not correct about the Satavahanas?
1. The Satvahana dynasty was the major power that rose in the Deccan region around the first century B.C.
2. The Satavahana minted only gold coins.
3. The Satavahanas had a complex administration system.
4. Expansion of overland and maritime trade networks was significant feature of the Satavahana period.

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 3 and 4
D). 1 and 4
13). The destruction of the Maurya Empire was followed by a series of invasions and the first to invade India were the :
A). Bactrain-Greeks
B). Parthians
C). Kushanas
D). Shakas
14). Kanishka ruled over Afghanistan and part of north India from two capitals, One was Purushapura. Which was the other?
A). Ujjain
B). Pataliputra
C). Mathura
D). Taxila
15). Kanishka was a great patron of art and literature which of the following personalities adorned his court?
A). Aswaghosa, Parsva, Vasumitra and Charaka
B). Aswaghosa, Nagarjuna, Nagasena and Vasumitra
C). Aswaghosa, Parsva, Hemacandra and Nagarjuna
D). Aswaghosa, Vasumitra, Asanga and Hemachandra


16). Which one of the following kings controlled the famous silk-route of Central Asia?
A). Harsha
B). Chandragupta II
C). Ashoka
D). Kanishka
17). The only ruler of India who ruled over territories in Central Asia beyond the Poamirs was :
A). Kanishka
B). Ashoka
C). Samudragupta
D). Harsha
18). Saka era was founded by :
A). Ashoka
B). Harsha
C). Kanishka
D). Vikramaditya
19). Saka era started from
A). 78 B.C.
B). 78 A.D.
C). 300 B.C.
D). 1224 A.D.
20). Vikrama era started from :
A). 57 B.C.
B). 78 A.D.
C). 57 A.D.
D). 78 B.C.
Go to :
Total Pages : 3