IBPS PO-Prelims1 Questions and answers

Directions (41-45) : Read the graph and answer the given questions.
Number of visas issued by Country 'XYZ' for ' Country A and Country B in 6 different months

41). What is the difference between the total number of visas issued for country A and Country B together in April and the total number of visas issued for both the countries together in June?
A). 90
B). 70
C). 110
D). 100
E). 80
42). What is the average number of visas issued for Country B in March, May, July and August?
A). 315
B). 310
C). 320
D). 335
E). 325
43). The number of visas issued for Country A in March decreased by 20% from the previous month. What is the respective ratio between the number of visas issued for Country A in February and the number of visas issued for the same country in May ?
A). 25 :13
B). 25 :18
C). 26: 13
D). 24 :13
E). 26 :15
44). The number of visas issued for Country A decreased by what percent from May to July ?
A). 35\( \Large \frac{1}{3} \) %
B). 33%
C). 30\( \Large \frac{5}{9} \) %
D). 32\( \Large \frac{2}{3} \) %
E). 32\( \Large \frac{4}{9} \) %
45). The number of visas issued for Country B in March is what percent less than the number of visas issued for Country A in June ?
A). 8.50%
B). 7.75%
C). 4.25%
D). 6.25%
E). 5.75%


46). A can finish a piece of work in 24 days. B is 20% more efficient than A. C is 25% more efficient than B. In 110w many days B and C together can finish the same piece of work ?
A). 8 \( \Large \frac{8}{9} \)
B). 9 \( \Large \frac{1}{3} \)
C). 8 \( \Large \frac{5}{8} \)
D). 10 \( \Large \frac{2}{9} \)
E). 9 \( \Large \frac{1}{6} \)
47). A, B and C invested different amounts in a business for 4 months, 6 months and 12 months respectively. B's investment was 2 times A's investment and C's investment was 2.5 times A's investment. If at the end of the year, they together received an amount of Rs. 5,819/- as profit, what was B's share in the profit ?
A). Rs.1,404/-
B). Rs.1,428/-
C). Rs.1,518/-
D). Rs.1,536/-
E). Rs.1,644/-
48). \( \Large \frac{2}{11} \) of X is equal to Y and the respective ratio between (X+ 16) and Y is 37 : 6. What is the value of X ?
A). 121
B). 132
C). 110
D). 108
E). 143
Directions (49-53) : In the given questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and
Give answer
(1)If x < y
(2)If x > y
(3)If x >- y
(4)If x<- y
(5) If relationship between x and y cannot be established
49). I. \( \large 2x^{2} \) -7x + 3 = 0 II. \( \large 2y^{2} \) -7y + 6 = 0
A). If x < y
B). If x > y
C). If x >- y
D). If x<- y
E). If relationship between x and y cannot be established
50). I. \( \large 4x^{2} \)+ 16x + 15 = 0 II. \( \large 2y^{2} \) + 3y + 1 = 0
A). If x < y
B). If x > y
C). If x >- y
D). If x<- y
E). If relationship between x and y cannot be established
Go to :
Total Pages : 10