Politics Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
11). The preamble declares India as a sovereign state which implies
A). India is free to conduct her internal affairs
B). India is free to conduct her external affairs
C). India is free to conduct here internal as well as external affairs
D). None of the above
12). The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
A). 22nd January 1947
B). 26th November 1946
C). 1st October 1948
D). None of the above
13). The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks
A). sovereignty
B). bicameral legislature
C). a high court exclusively of its own
D). None of the above
14). The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in
A). the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj
B). the Nehru report
C). a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress
D). the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly
15). The members of the standing committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha in the ratio of
A). two and one respectively
B). three and one respectively
C). four and one respectively
D). equal members for both the Houses


16). The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehaviour only after an enquiry has been conducted by the
A). Supreme Court of India
B). High Court of the state
C). committee appointed by the president
D). None of the above
17). The national anthem was written by
A). Bakim Chandra Chatterjee
B). Rabindranath Tagore
C). Sarat Chandra Chatterjee
D). Aurobindo Ghosh
18). The phrase "procedure established by the law" means
A). the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution
B). judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the constitution
C). judges in India can declare a law invalid simply because in their opinion the law is not due or is unjust
D). None of the above
19). The name of the union given in the Constitution is
A). Hindustan or Bharatavarsha
B). India or Hindustan
C). India or Bharat
D). Bharatadesh or India
20). The president can be impeached for
A). violating the constitution
B). disregarding Parliament
C). for not taking the prime minister's advice
D). All of the above
Go to :
Total Pages : 2