Topics
>> Elementary Mathematics >> Simplification
41). If \( \Large x + \frac{1}{x} = 6 \), then \( \Large x^{4} + \frac{1}{x^{4}} \) is
A). 1152
B). 1154
C). 1148
D). 1150
42). If \( \Large x + \frac{1}{x} = 3 \), then \( \Large x^{5} + \frac{1}{x^{5}} \) is equal to
A). 123
B). 83
C). 92
D). 112
43). \( \Large 3x + 2y = 12 \) and \( \Large xy = 6 \), then the value of \( \Large 9x^{2} + 4y^{2} \) is
A). 76
B). 80
C). 72
D). 74
44). A 120 m long rope is cut into 3 equal parts. What is the length of each part?
A). 40 m
B). 30 m
C). 50 m
D). 25 m
45). When a number is multiplied 5 times with itself, it gives the value 1445. Find the number.
A). 18
B). 15
C). 19
D). 17


46). Mani Ram divides Rs.17200 amongst his 5 sons, 4 daughters and 2 friends. If each daughter receives four times as much as each friend receives and each son receives five times as much as each friend receives, how much does each daughter receive?
A). Rs.800
B). Rs.1500
C). Rs.1000
D). Rs.1600
47). One-third of Rahul's marks in Mathematis exceeds one-half of his marks in Hindi by 30. If he got 480 marks in the two subjects together, how many marks did he get in Hindi?
A). 200
B). 294
C). 156
D). 196
48). Mohan gets 3 marks for each correct sum and loses 2 marks for each wrong sum. He attempts 30 sums and obtain 40 marks. The number of sums solved correctly is
A). 25
B). 10
C). 15
D). 20
49). The number obtained by interchanging the digits of a two-digit number is more than the original number by 27 and the sum of the digits is 13. What is the original number?
A). 58
B). 67
C). 76
D). 85
50). 0f three positive numbers the product of the first and second is 42, that of the second and third is 56 and that of third and first is 48. The third number is
A). 12
B). 6
C). 7
D). 8
Go to :
Total Pages : 85