Exams >> TNPSC >> TNPSC Sample Question Paper(2010)


1). Nobel Laureate 2009 in Chemistry is awarded to Venkataraman Ramakrishnan for his work on
A). Hypsochrome B). Ribosome
C). Chromatogram D). Auxochrome
2). Fast Breeder Test Reactor is at
A). Trombay B). Kaiga
C). Kudankulam D). Kalpakkam
3). Who is the Chairman of 12th Finance Commission?
A). C.Rangarajan B). K.C.Pant
C). Kelkar D). Madhavan Ravindra
4). Which of the following Amendment Acts inserted the word 'Secular' in the Preamble of the Constitution of India?
A). 41 st Amendment Act, 1976 B). 42nd Amendment Act, 1976
C). 43rd Amendment Act, 1977 D). 44th Amendment Act, 1979
5). The Chairperson and other members of State Human Rights Commission are appointed by the
A). Governor B). Chief Minister
C). Home Minister D). none of them
6). Tamil Calendar is based on the movement of
A). Moon B). Satum
C). Sun D). Mars
7).

Match ListI with List II correctly and select your answer using the code given below:

                     List I           List II
a.Justice Party   1. Periyar E.V.R.
b. Dravida Kazhagam   2. Singaravelu Chettiar
c. Dravida Munnetra Kazhagam   3. T.M.Nair
d. Communist Party   4. C.N. Annadurai

A). 1 3 4 2 B). 4 1 3 2
C). 3 1 4 2 D). 2 1 3 4
8). Tamil Sangam was supposed to be held at
A). Uraiyur B). Kanchi
C). Madurai D). Vanji
9). Who was the Prime Minister of India when Tashkent Agreement was signed?
A). Jawaharlal Nehru B). LalBahadur Shastri
C). Indira Gandhi D). Rajiv Gandhi
10). The Constituent Assembly completed its work of constitution making on
A). 16th May, 1946 B). 9th December, 1948
C). 26th November,1949 D). 26th Ianuary, 1950