Exams >> TNPSC >> TNPSC Sample Question Paper(2009)


1). Consider the following statements:
Assertion (A) : Median of {7, 2, 12. 5, 9} is 7.
Reason (R) : The middle most value of a data is called median.
Now select your answer according to the
coding scheme given below :

A). (A) is true, (but (R) is false B). (A) alone is true
C). (R) alone is true D). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2).

Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:

List I   List II
Correlation coefficient   Mean=Median=Mode
Coeffcient of variation   Least
For a symmetrical   Percentage Variation
Mean deviation from Median   Cannot exceed unity

A). 4 3 2 1 B). 4 2 3 1
C). 4 3 1 2 D). 3 4 2 1
3). Which one of the following is correctly matched?
A). Harmonic mean - A measure of skewness B). Mean deviation - An average
C). Analysis - An arrangement of data D). Sales and profit - Positive correlation
4). Which one of the following is correctly matched?
A). Data - A collection of objects B). Mode - A well defined measure
C). Range - Difference between the largest and the smallest items of a data D). Q.D. - A best measure of dispersion
5). The average of three numbers is 135. The largest number is 180 and the difference of the other two is 25. The smallest number is
A). 130 B). 125
C). 120 D). 100
6). By frequency distribution we mean the classification of data according to
A). dissimilarities B). similarities
C). class intervals D). magnitude
7). Value of M.D. of{5, 5, 5, 5, 5} from Median is ,
A). 0 B). 2
C). 4 D). 5
8). If y = 3 + 2x. then the coefficient of correlation between x and y is
A). -1 B). 0
C). 0.5 D). 1
9). Which one of the following measures cannot be computed for {2, 7, 5, 10, 4}?
A). Mean B). Median
C). Mode D). Harmonic Mean
10). Consider the following statements:
Assertion (A) : Histogram is a graphical presentation of data.
Reason (R) : Statistical data can be represented in the form of graphs.
Now select your answer according to the coding scheme given below :

A). Both (A) and (R) are true B). Both (A) and (R) are false
C). (A) is true, but (R) is false D). (A) is false, but (R) is false