Topics
>> General Intellingence and Reasoning >> Questions based on Codes


In these questions, a group of numbers/symbols followed by five combinations of inter codes is given. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of numbers/symbols based on the given coding system and the conditions and mark that combination as your answer. 

Number
Symbol:
6 * @ 4 3 & + # 7 9 % 2 ^ 5 8
Letter
Code:
F M D U S J R Y A Q Z L P C U

Conditions :
If the first and the third elements are symbols then their codes are to be interchanged.
If an odd number is immediately followed as well as immediately preceded by a symbol then that odd number is to be coded as ‘X’.
If the last-element is an even number then the first element is to be coded as the code of that even number.
If the second element is symbol then the code of that symbol is to be interchanged with the code of the first element.
(Note : All the elements have to be counted from left . to right to fulfil the condition.) 

1). @ A 2 * 43
A). DPLMUS
B). MPXDUS
C). PDLMUS
D). MPLDUS
E). PDXMUS
2). 64 # % 9 &
A). FUYJXZ
B). YUFZQJ
C). FUYZXJ
D). IUYFQZ
E). YUFXQJ
3). * 2 # @ 87
A). LMYDUA
B). YLMXUA
C). YLMDUA
D). MXYDUS
E). MLYDUA
4). & 4 % # 27
A). UJZYLA
B). JKZYLA
C). ZUJYUA
D). ZUJYLA
E). JUZYLA
5). + 95 # 68
A). YQCRFU
B). YQCYFU
C). UQCRXU
D). QRCYFU
E). UQCYFU


Study the following arrangement carefully and answer the \( M \beta D Q \epsilon 3 R \Omega \& N 4 @ 2 L \% 6 \) $ A 5 W © X 8 U C 9 * 7 # E + Z
6). How many letters are there in the given series, each of which is followed by an odd number and preceded by a consonant?
A). One
B). Three
C). None
D). Two
E). More than three
7). How many such symbols are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a letter and also immediately preceded by a number ?
A). Two
B). Three
C). More than three
D). None
E). One
8). If all the symbols are dropped from the given arrangement then which will be thirteenth element from the right end of the given arrangement ?
A). 2
B). $
C). N
D). 6
E). L
9). What will come in place of question mark (?) in the given series based on the given arrangement?
M D Q R & N 2 % 6 5 © x ?

A). C*"
B). 97"
C). U9*
D). c*7
E). C9*
10). Which of the following is eleventh element from the left of tenth element from the right end of the given arrangement ?
A). 4
B).
C). L
D). \( \Omega \)
E). R
Go to :
Total Pages : 2