CDS General English(1) Questions and answers

  1. Exams
    1. Bank Exams
    2. CDSE
      1. CDS General English(1)
      2. CDS General Knowledge(1)
      3. CDS Maths(1)
      4. CDS General English(2)
      5. CDS General Knowledge(2)
      6. CDS Maths(2)
      7. CDS GK(3)
      8. CDS GK(4)
    3. SSC Exams
    4. TNPSC

Directions (Q.38-45) : Each item in this section consists of a word in capital letters followed by four words as (a), (b), (c) and (d). Select the word which is nearly opposite to the meaning of the original word and mark the correct response as (a),(b),(c) or (d)as the case may be, in your Answer Sheet. 

41). AFFLUENCE
A). continuance
B). poverty
C). diffidence
D). insurance
42). TIMID
A). bold
B). bashful
C). nervous
D). soft
43). CREATE
A). destroy
B). envy
C). satisfy
D). begin
44). FORBID
A). defy
B). dislike
C). permit
D). understand
45). MASTER
A). companion
B). follower
C). slave
D). boss


PASSAGE I(46-49) : Answer the questions based on the given passage.
During the summer I was introduced to the game of Cricket, and I felt my inherent foreignness for the first time. The ball is far too hard for my taste. Even during my last games at the school, angry spectators would shout, “Butter fingers !" But I smiled. Everyone knew in their hearts that I was going to drop the ball anyway, and nobody expected me to be able to play the game. 

46). The author first played cricket
A). as a child in his own country
B). when he was a school boy
C). when he was a tourist
D). when he returned home after his studies
47). 'felt my inherent foreignness' means
A). felt very strange
B). felt very interested and excited
C). enjoyed learning new games
D). felt my superiority over others
48). Spectators would shout 'Butter fingers' who the author was playing because
A). he liked butter
B). his fingers were like those of a lady
C). he often dropped the ball
D). be was very good at the game
49). 'Spectator' means
A). glasses
B). onlooker
C). watchman
D). player

PASSAGE II(Q50-52): Answer the questions based on the given passage.
How can you improve your reading speed? By taking off the brakes. You wouldn’t think of driving a car with the brake on. Yet as a reader you probably have several brakes slowing you down. One very common brake is regressing-looldng back every now and-then at something already read. It is like stepping backwards every few metres as you walk-hardly the way to move ahead quickly. Regression may arise from a lack of confidence, vocabulary deficiency, or actually missing a word or phrase. It makes a long sentence seem even more complex as the eyes frequently regress. Eye movement photographs of 12,000 readers in America showed that university students regress an average of 15 times in reading only 100 words. The average student of class four was found to look back 20 times. In short, regression consumes one-sixth of your precious reading time. Release this brake and enjoy a spurt in reading speed.

50). In the context of the passage, what does 'regression' mean?
A). Lack of desire to improve the reading speed
B). Looking back at what is already read
C). Lack of proper understanding of what one reads
D). Comparing the reading speed of school and university students
Go to :
Total Pages : 12