CDS General English(1) Questions and answers

  1. Exams
    1. Bank Exams
    2. CDSE
      1. CDS General English(1)
      2. CDS General Knowledge(1)
      3. CDS Maths(1)
      4. CDS General English(2)
      5. CDS General Knowledge(2)
      6. CDS Maths(2)
      7. CDS GK(3)
      8. CDS GK(4)
    3. SSC Exams
    4. TNPSC

Directions (Q.102-112) :In each of the items there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S, to produce the correct sentence. Choose the correct sequence and mark in your Answer Sheet accordingly. 

111). For an hour(P)/ because it had to wait(Q)/ due to dense fog(R)/ the plane couldn't take off(S)
A). PQRS
B). RQPS
C). OPRS
D). SPQR
112). She complained that/ that it took a month(P)/ to clean it(Q)/ the house(R)/ was so dirty(S)
A). PQRS
B). SPQR
C). PSQR
D). RSPQ

Directions(Q.113-120): In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and S2. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly on the Answer Sheet.

113). S1 : There have been many stories of porpoises saving human lives.
S6 : Marine scientists point out that the porpoise's spirit of play is responsible for such incidents.
P : When I got to my feet no one was near, but in the water about 18 feet out a porpoise was leaping about.
Q : One woman was wading waist deep off the Florida coast when an undertow pulled her down.
R : 'I felt something give me a terrific shove up on to the beach',she says.
S : 'A man standing nearby said that the porpoise had shoved me ashore.'
The proper sequence should be

A). PRSQ
B). QPRS
C). QRPS
D). QPSR
114). S1 : Rome, the greatest city of the ancient world, did not achieve its glory all of a sudden.
S6 : Achievement of great moment cannot be accomplished without patient perseverance and a considerable interval of time.
P : The same is true of every great achievement.
Q : We should carry on our work with patience and perseverance.
R : It took several years to build Rome and bring it to the state of pomp and splendor.
S : When we wish to do a great thing, we cannot expect success in a moment.

A). RPSQ
B). PQSR
C). QSPR
D). SRPQ
115). s1 : The bus stopped.
S6 : Then his eyes rested with cold malice on the dog.
P : The conductor came in and took the fares.
Q : A woman and a man got in together.
R : The young woman was carrying a pet dog.
S : They took their seats.

A). PQRS
B). QSRP
C). QPSR
D). QSPR


116). S1 : James Watt used the power of steam to drive machines.
S6 : The jet engine is relatively more recent.
P : With petrol engines people were able to build motor cars and aeroplanes.
Q : Then many years later, the petrol engine was invented.
R : These provided quicker means of travelling.
S : His invention was used later by other clever men to give us the railway engine.

A). SQPR
B). PQRS
C). PSRQ
D). QSRP
117). S1 : A man handed a pair of trousers to the departmental store clerk and said, I'd like these altered, please.
S6 : Triumphantly he put the trousers and the receipts on the counter and said, 'I'd like to have these altered, please.'
P : He said that free alteration is not possible Without a receipt.
Q : The man said, 'Okay. I'd like to return the trousers.' The clerk took them back and returned the money.
R : The man pushed the money and said, 'Now I want to buy them.' The clerk put the trousers in a bag, issued a receipt and handed him both.
S : The clerk asked for the sales receipt but after searching his pockets the man replied that he had lost it.

A). QRPS
B). SPQR
C). PSRQ
D). PSQR
118). S1 : It is generally assumed by the admirers of democracy that the right to vote also confers a right for power which threaten the very existence of democracy.
S6 : As a result, the political scene witnesses endless dogfights for power which threaten the very existence of democracy.
P : These qualities are very rare and cannot be had for the wishing.
Q : For the right for power must, if it is to be useful, be accompanied by the ability to exercise it with competence, wisdom, foresight and broad mindedness.
R :Yet all those who have the right to vote believe that they have them and try by book or crook to capture power.
S : The former has much to commend it but one cannot be so sure about the latter.

A). PQRS
B). SQPR
C). PRQS
D). RQPS
119). S1 : There are several tribes in East Africa.
S6 : All the other tribes were afraid of them because of their skill in war.
P : The Masais were famous fighters.
Q : They used to raid the neighbouring tribes and carry away their cattle.
R : They lived on the wide plains in Southern Kenya and Northern Tanzania.
S : But the most famous among them is the Masai tribe.

A). SPRQ
B). PRQS
C). RQSP
D). QRPS
120). I had my eye especially on the long jump.S6 : He turned out to be a German named Luz Long.
P : Everyone expected me to win that Olympic event hands down.
Q : I was in for a surprise.
R : When the time came for the long jump trials, I was startled to see a tall boy hitting the pit at almost 26 feet on his practice leaps.
S : A year before I had set the world record of 26 feet 3 inches.

A). PQRS
B). PSQR
C). PRSQ
D). SRPQ
Go to :
Total Pages : 12