Biology Questions and answers

  1. General Science
    1. Assertions and Reasons
    2. Biology
    3. Chemistry
    4. Physics
    5. Inventions
41). The phenomenon by which water molecules move from a weaker solution to a stronger solution through a semi-permeable membrane is called :
A). Diffusion
B). Osmosis
C). Transpiration
D). Translocation
42). In the human eye, the focussing is done by :
A). to and fro movement of the eye lens
B). to and fro movement of the retina
C). change in the convexity of the eye lens
D). change in the refractive index of the eye fluids
43). Match the following :
Disease Organism
A. Cholera 1. Bacterium
B. Mumps 2. Fungus
C. Ringworm 3. Protozoa
D. Sleeping sickness 4. Virus
A B C D

A). 1 4 2 3
B). 1 2 4 3
C). 3 4 2 1
D). 3 2 4 1
44). Consider the following vitamins :
1. Niacin 2. Pyridoxin 3. Riboflavin 4. Thiamine
Which of these are water-soluble vitamins?

A). 1, 2 and 3
B). 2, 3 and 4
C). 1 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
45). Match the following :
A. Theory of Mutation 1. Beadk and Tatum
B. Theory of Evolution 2. Jacob and Monod
C. One gene one enzyme hypothesis 3. Darwin
D. Operon concept 4. DeVries
A B C D

A). 3 4 1 2
B). 4 3 1 2
C). 4 3 2 1
D). 3 4 2 1


46). Which one of the following statements regarding starch and cellulose is NOT correct?
A). Both of them are of plant origin
B). Both of them are polymers
C). Both of them give colour with iodine
D). Both of them are made up of glucose molecules
47). Which one of the following techniques can be used to establish the paternity of a child?
A). Protein analysis
B). Chromosome counting
C). Quantitative analysis of DNA
D). DNA finger printing
48). In human body, the pancreas secretes its enzymes into which one of the following?
A). Duodenum
B). Ileum
C). Jejunum
D). Stomach
49). Among the following food items, which one has the highest amount of carbohydrates?
A). Apple
B). Banana
C). Cabbage
D). Pea
50). Which among the following is the richest source of ascorbic acid?
A). Apple
B). Bean
C). Carrot
D). Guava
Go to :
Total Pages : 415