Biology Questions and answers

  1. General Science
    1. Assertions and Reasons
    2. Biology
    3. Chemistry
    4. Physics
    5. Inventions
31). The comers of the cells of collenchyma tissue in plants are thickened due to the deposition of :
A). Lignin and Suberin
B). Suberin and Cutin
C). Cellulose and Pectin
D). Chitin and Lignin
32). Match List-I with List-II and select the correct answer :
A. Malaria 1. Fungi
B. Poliomyelities 2. Bacteria
C. Tuberculosis 3. Virus
D. Ringworm 4. Protozoan
A B C D

A). 4 3 2 1
B). 4 3 1 3
C). 3 4 1 2
D). 3 4 2 1
33). Alpha-keratin is a protein present in :
A). blood
B). skin
C). wool
D). eggs
34). Consider the following statements :
1. The spider is an insect
2. The spider has eight legs
3. The spider has no wings
Which of these statements is/are correct?

A). 1 and 3
B). 2 and 3
C). 2 only
D). 3 only
35). Consider the following worms :
1. Filaira worm
2. Guinea worm
3. Hookworm
4. Pinworm
Which of the above worms are nematodes?

A). 1 and 2
B). 2, 3 and 4
C). 1, 3 and 4
D). 1, 2, 3 and 4


36). The improper function of which of the following results in condition Myxedema' in human beings?
A). Adrenal gland
B). Pancreas
C). Liver
D). Thyroid gland
37). The Hepatitis-B, which affects liver, is actually a :
A). Virus
B). Bacterium
C). Protozoan
D). Helminth
38). The short upper part of the human intestine next to the stomach is called :
A). Caecum
B). Duodenum
C). Lieum
D). Jejunum
39). Which one of the following is not a mammal?
A). Bat
B). Duck-billed platypus
C). Shark
D). Whale
40). Consider the following statements :
1. Euglena is a procaryotic organism
2. Blue-green algae are eucaryotic organisms
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
Go to :
Total Pages : 415