IBPS PO-Main Exam Questions and answers

  1. Exams
    1. TNPSC
    2. Bank Exams
      1. RBI Grade B
      2. IBPS PO-Main Exam
      3. IBPS PO-Prelims
      4. IBPS Clerk-Prelims
      5. IBPS SO IT
      6. SBI ASSO PO
      7. IBPS Clerk
      8. LIC AAO
      9. SBI Associates Clerk
      10. IBPS PO-Prelims1
      11. IBPS PO-Prelims2
      12. IBPS clerk-Prelims2
      13. SBI JuniorAssociate
      14. Bank Of Baroda-Probationary officer
      15. NABARD Assistant Manager-Preliminary Examination
      16. IBPS RRB-Preliminary Exam
      17. IBPS Clerk-Preliminary Exam
      18. IBPS PO-Prelims3
      19. IBPS Clerk1
      20. IBPS PO-Prelims4
      21. IBPS Clerk2
      22. SBI JuniorAssociates-Prelims
      23. IBPS RRB-Prelims
      24. SBI JuniorAssociate-1
      25. SBI JuniorAssociate-2
      26. IBPS RRB-Prelims
      27. SBI PO-Prelims
      28. SBI JuniorAssociate-3
      29. SBI JuniorAssociate-4
      30. SBI JuniorAssociate-5
      31. SBI JuniorAssociate-6
      32. SBI PO-Main Exam
      33. SBI JuniorAssociate-7
      34. SBI JuniorAssociate-8
      35. SBI PO-Prelims2
      36. SBI PO-Prel

      Directions (38-42) : Study the following information carefully and answer the questions. M. T, D, F, H, R and W are seven Students studying in three different colleges I, II and III with at least two in each college. Each of them has a favorite subject from English, History, Geography, Mathematics. Physics, Chemistry and Biology, not necessarily in the same order.

      D’s favourite subject is Physics and studies in College 11 with only M. H does not study in college II and he likes English. F studies in College III and does not like Mathematics. Those who like Geography and Chemistry study in the same college. W likes Biology and does not study in college I. R does not study with H.  R does not like Chemistry, M does not like History. 

      41). What is T's favourite subject?
      A). Chemistry
      B). Biology
      C). Mathematics
      D). Data inadequate
      E). Other than those given as options
      42). Which of the following groups of students studies in college I?
      A). TR
      B). HR
      C). HT
      D). HF
      E). Other than those given as options
      43). How many meaningful English words can be made 4 from the letters I,M,E,T, using all the letters but each letter only once in each word?
      A). None
      B). One
      C). Three
      D). Four
      E). Two
      44). In a row of children facing north, Neeta is fifteenth from the left end of the row. If she is shifted towards the right end of the row by four places, she becomes eighth from the right end. How many children are there in the row?
      A). 24
      B). 28
      C). Other than those given as options
      D). 27
      E). 26
      45). Statement: The ministry of aviation has ordered to procure 35 new aircrafts to be added to the existing fleet this year. Which of the following most appropriately proves that the decision taken by the aviation minister is unrealistic and not based on scientific projections?
      A). A recent survey showed that the existing aircrafts . in the fleet fail to match the international standards and quality norms.
      B). These new aircrafts have better technology and greater number of seats as compared to ones already existing in the fleet.
      C). The neighbouring country which also procured 5 aircrafts lacked enough number of trained pilots.
      D). As the number of passengers has declined significantly this year, the existing fleet is not being used to its full potential.
      E). As many as 12 pilots are not on flying duties for two 5 l straight weeks due to lack of sufficient aircrafts to ply on the routes.


      Directions (46-49) : Read the following information carefully and answer the questions given below.

      A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two digit numbers)

      Input : talk 47 12 rise at 99 75 32 wise joke high 28 56 be
      Step I :12 talk 47 rise 99 75 32 wise joke high 28 56 be at
      Step II : 28 12 talk 47 rise 99 75 32 wise joke high 56 at be
      Step III :32 28 12 talk 47 rise 99 75 wise joke 56 at be high
      Step IV :47 32 28 12 talk rise 99 75 wise 56 at be high joke
      Step V : 56 47 32 28 12 talk 99 75 wise at be high joke rise
      Step VI : 75 56 47 32 28 12 99 wise at be high joke rise talk
      Step VII: 99 75 56 47 32 28 12 at be high joke rise talk wise
      Step VIII: is the last step of the above rearrangement as the desired arrangement is obtained.

      Input: 83 why sit 14 32 no be ink feet 50 27 vain 67 92 

      46). Which step number is the following output? 32 27 14 83 why sit no 50 vain 67 92 be feet ink
      A). Step V
      B). Step VI
      C). Step IV
      D). Step I (5)
      E). Other than those given as options
      47). Which word/number would be at fifth position from the right in Step V?
      A). 14
      B). 92
      C). feet
      D). be
      E). sat
      48). How many elements (words or numbers) are there between 'feet' and '32' as they appear in the last step of the output?
      A). One
      B). Three
      C). Four
      D). Five
      E). Two
      49). Which of the following represents the position of 'why' in the fourth step?
      A). Eighth from the left
      B). Fifth from the right
      C). Sixth from the left
      D). Fifth from the left
      E). Seventh from the left
      50). Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. D is sitting between B and G. F is sitting between A and H. E is at second place right to A. What is the position of A?
      A). Left to F
      B). Right of F
      C). Between E and F
      D). Cannot be determined
      E). Other than those given as options
      Go to :
      Total Pages : 20