Exams >> TNPSC >> TNPSC Group 1-Preliminary Exam-2014

This page contains the questions asked in previous year TNPSC Group 1 preliminary exam. You can practice these questions as practice test in this link.



1). Which of the following is/are correctly matched?
I. Hard resin - Cocaine
II. Oleo resin - Canada balsam
III. Latex - Rubber
IV. Alkaloid - Asafoetida
Of these.

A). I only B). II and III
C). III only D). I and IV
2). Which one of the following statement(s) about Blue Green Algae (BGA) is /are not correct?
A). They are gram negative photosynthetic cyanobacteria B). They have survived for about 3 billion years
C). Spirulina is the edible form of BGA D). Sargassum belongs to BGA
3). The chromonema is a coiled structure, which can be easily separated in case of
A). Paranemic coil B). Plectonemic coil
C). Chromonemic coil D). Telonemic coil
4). In 1905, Albert Einstein discovered
A). Photoelectric effect and Brownian motion B). Brownian motion and special theory of relativity
C). Special theory of relativity and photoelectric effect D). Photoelectric effect, special theory relativity and Brownian motion
5). I. Dynamic lift of aeroplane is based on the principle of Bernoulli's theorem.
II. Glass is less elastic than rubber.
III.For a system free from external forces,linear momentum of the system remains constant
Which of the above statement is/are wrong?

A). (II) only B). Both (II) and (III)
C). (III) only D). Both (I) and (II)
6). A rocket 100.m long at rest starts to move with uniform motion of 0.8 C. What is its length as seen by an observer at rest?
A). 60 cm B). 80 cm
C). 100 cm D). 0
7). Which of the following has the highest ionizing power?
A). X-rays B). Alpha rays
C). Beta rays D). Gamma rays
8). Sound waves from a sounding car are
A). transverse waves B). longitudinal waves
C). ultrasonic waves D). stationary waves
9). Consider the following statements.
Assertion (A) : Receptors for steroid hormones are located inside the cells.
Reason (R) : Because steroid hormones are lipid soluble molecules that diffuse, easily through the phospholipid interior of Cell membrane.

A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) B). Both (A) and (R) are true (R) is not a correct explanation of (A)
C). (A) is true but (R) is false D). (A) is false but (R) is true
10). Hormone Gastrin acts as
A). Stimulates HCl production B). Causes contraction of gall bladder I
C). Water and Salt Secretion D). Stimulate urine elimination